"Rusya-Ukrayna savaşında 2022'de çözüme yakındık"

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, BM binasında yaptığı açıklamada, Ukrayna krizinin çözümü için 2022 yılında İstanbul'da sağlanan anlaşmaya yaklaşıldığını ancak bu sürecin Batılı ülkelerin Ukrayna'ya savaş çağrıları nedeniyle kesintiye uğradığını belirtti.

"Rusya-Ukrayna savaşında 2022'de çözüme yakındık"
Yayınlanma:

Nebenzia, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin barış planını "şaka" olarak nitelendirerek eleştirdi ve bu planın düzenlenen konferansla başarısızlıkla sonuçlandığını ifade etti. İstanbul'da yapılan müzakerelerin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de ifade ettiği gibi, Ukrayna krizinin çözümü için çok yaklaşıldığı bir dönem olduğunu vurguladı.

Ancak Nebenzia, Batılı sponsorların, özellikle dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un "Buça kışkırtması" yaptığını iddia etti. Buça'daki olayların ardından görüşmelerin kesildiğini ve Ukraynalıların müzakerelerden çekildiğini belirtti. Nebenzia, anlaşmanın yüzde 95 hazır olduğunu ancak sonrasında Ukrayna tarafının müzakereleri askıya aldığını söyledi.

29 Mart 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın arabuluculuğunda İstanbul'da yapılan müzakerelerde, Ukrayna tarafının gelecekteki olası bir yazılı anlaşmanın ilkelerini Rusya'ya teslim ettiği biliniyor. Ancak Buça'da yaşanan iddialar sonrasında Ukrayna, durumun değiştiğini ileri sürerek müzakereleri askıya almıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.