Rüyamızda neden bağıramıyoruz?

Güzel rüyaların yanı sıra kabuslar gördüğümüz de oluyor. Çoğu zaman bu kabuslarda bir tehlike anında bağırma ihtiyacı duyuyoruz. Var gücümüzle bağırmaya çalışsak da sesimizin neden çıkmadığını biliyor musunuz?

Rüyamızda neden bağıramıyoruz?
Yayınlanma:

Uyku sırasında, beyin etkinlikleri bakımından iki farklı aşamadan geçiyoruz. Bunlar REM( Hızlı Göz Hareketleri) ve REM-dışı aşamaları oluyor. Bu aşamalar, uyku boyunca dönüşümlü olarak devreye girer ve döngü birkaç kez yineleniyor.

REM uykusunun ilginç bir özelliği de bu aşamada vücut neredeyse tam bir felç durumunda oluyor. Kişiyi gördüğü rüyalarda başrol oynamaktan korumak için beyin, REM uykusu boyunca kas kasmalarını baskılayıcı sinyaller gönderiyor. Bazı kaslar, sözgelimi parmak ve yüz kasları seğirir gibi hafifçe kasılabildikleri halde kol ve bacak kasları gibi büyük kaslar felçli gibi hissediyorlar.

Rüya gördüğümüz sırada bağıramamanızın ya da yataktan kalkıp hareket edememenizin sebepleri bunlar oluyor. Mekanizmanın bütün ayrıntıları bilmese de anahtarın, beyin sapında, yani beyinle omurilik arasındaki bölgede yattığı düşünülüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.