Sağlıkta şiddet her geçen gün artıyor: THD'den somut adımlar için çağrı!

Türk Hemşireler Derneği (THD) Genel Başkanı Azize Atlı Özbaş, günümüzde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının artmasına dikkat çekerek, şiddetin toplum sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Sağlıkta şiddet her geçen gün artıyor: THD'den somut adımlar için çağrı!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türk Hemşireler Derneği (THD) Genel Başkanı Azize Atlı Özbaş, toplumsal şiddetin her geçen gün arttığını; Kadınlar, hayvanlar ve doğa da dahil olmak üzere şiddetin pek çok alanda giderek yaygınlaştığını ifade ederek, sağlık çalışanlarının da bu durumdan ciddi şekilde etkilendiğini söyledi.

Özbaş, "Sağlıkta şiddet ise mevcut sistem, hizmeti alan ve hizmet sunanı karşı karşıya getiren uygulama ve söylemler, ötekileştirmeler, sağlık çalışanlarını birbiri ile karşı karşıya getiren düzenlemeler şiddeti beslemektedir." dedi.

"ŞİDDET ÇOK YÖNLÜ BİR SORUN"

Özbaş, şiddetin sadece hasta ve hasta yakınlarından değil, diğer sağlık çalışanları ve yöneticilerden de gelebileceğini belirtti. Bu durumun sağlık çalışanları için ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Özbaş, "Sağlık çalışanları, hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendilerini güvende hissetmemekte, hemşireler yoğunlukla kadın olan bir meslek grubu olmaları, kesintisiz hizmet yürütmeleri, hasta ile yakın iletişim ve iş birliği halinde hizmetlerini yürütmeleri, sağlık hizmetinin neredeyse yüzde 80’inden fazlasının bizzat uygulayıcı ya da eşlik edicisi olmaları nedeniyle şiddete uğrama konusunda daha dezavantajlı durumdadır." diye konuştu.

untitled-1-001-001.jpg

"MOBBİNGİ ÖNLEMEYE YÖNELİK SAMİMİ VE SOMUT ÖNLEMLER ALINMALI"

Sağlık sisteminde gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasının önemine dikkat çeken Özbaş, "Şiddetin önlenmesine yönelik yapılacak çalışmaların ise çok boyutlu olması gerektiğini, şiddetin sosyolojik kaynaklarının da mutlaka bilimsel olarak incelenmesi ve sosyolojik müdahalelerde bulunulması, şiddetin en önemli üreticilerinden biri olan sağlık sisteminde elzem olan düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekmektedir. Özellikle gücü elinde tutan yöneticilerin uygulamalarının denetlenmesi, mobbingi önlemeye yönelik samimi ve somut önlemlerin alınması gerekmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.