Şangay yolundaki Türkiye konuşuldu
Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen, "Şangay Yolunda Türkiye" konulu panel bilim dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi.
ÖZEL HABER
GÜLTEN KURT
Keçiören Belediyesi tarafından, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde "Şangay Yolunda Türkiye" konulu bir panel düzenlendi. Panele, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhsin Kar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güner Özkan, Orta Asya Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Meryem Hakim ve EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren panelist olarak katıldı.
SİNYALİ ERDOĞAN VERMİŞTİ
AK Parti Keçiören Kadın Kolları, Gençlik Kolları ve Yaman Türk Lisesi öğrencilerinin de dinleyici olarak katıldığı panele ilgi yoğundu. Panel’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB yerine Şangal Beşlisi’ni dile getirmesinden sonra konuşulmaya başlanan Türkiye'nin Şangay İş Birliği Örgütü ile olan yakınlaşması mercek altına alındı. Panel’in açış konuşmasını Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Yıldız yaptı. Yıldız, davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek, Başkan Mustafa Ak’ın selamlarını iletti.
ALTERNATİF DEĞİL, DENGE UNSURU
Yıldız’ın konuşmasının ardından, panelistler tek tek tanıtılarak sahneye davet edildi. Panelistlerden ilk konuşmayı olarak EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren yaptı. Eren, Şangay Bölgesel İşbirliği Örgütü ile ilgili bilgi vererek konuşmasına başladı. Eren, “Şangay Beşlisi olarak 1994 yılında kurulan örgütün, adı 2001 yılında Özbekistan’ın katılımıyla Şangay Birliği olarak değiştirildi. 2017 yılı içerisinde Pakistan ve Hindistan Sangay Birliği’ne katılıyor. Sangay Birliği, Avrupa Birliği’ne alternatif olarak düşünülmemelidir. Ancak dengeleyici bir unsur olarak düşünülebilir. Orta Asya’da teröre ve uyuşturucuya karşı güvenlik öncelikli ittifakı anlayışı hakimdir. Önceleri dünya nüfusunun çeyreğini temsil eden örgüt, yeni katılacak ülkeler ile gözlemci ve diyalog ülkeleriyle birlikte dünya nüfusunun yarısını temsil ediyor. AB Kuvvetler üstü bir yapı iken Şangay kuvvetler arasındadır.” diye konuştu.
SORU CEVAP BÖLÜMÜNE GEÇİLDİ
Eren Ekonomik ticaret hacmi açısından kıyaslandığında, Türkiye’nin AB ile ticaret hacmi 60 milyar dolar iken, Sangay ülkeleriyle sadece 5-6 milyar dolar olduğu bilgisi verdi. Tüm panelistlerin konuşmasının ardından, soru cevap bölümüne geçildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.