Savcılık, TÜİK'i soruşturmayacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer’in, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya ve TÜİK Başkan Yardımcıları hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan yaptığı suç duyurusu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatıldı.

Savcılık, TÜİK'i soruşturmayacak
Yayınlanma:

Başsavcılık, bu şikayeti değerlendirirken "soruşturmaya yer yok" kararı verdi. Açıklamada, şikayet dilekçesindeki iddiaların "soyut ve genel nitelikte" olduğu, somut bilgi ve belgeye dayanmadığı belirtilerek, soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı vurgulandı.

Gamze Taşcıer, savcılığın kararına sert bir tepki gösterdi. Taşcıer, TÜİK’in enflasyon verileriyle vatandaşların yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini iddia ederek, "TÜİK’i yargı zırhıyla koruyorlar" ifadesini kullandı. Taşcıer, "12 bin 500 lira ile ay sonunu getirmeye çalışan milyonlarca insanı temel haklara sahip 'yurttaş' olarak değil, yok edilmesi gereken bir 'düşman' gibi gören anlayış söz konusu" dedi ve bu durumun bir iktidarın emeklilere savaş açtığı bir tabloyu yansıttığını belirtti.

Taşcıer, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararını "yargının siyasallaştığının en açık kanıtı" olarak nitelendirdi. Şunları söyledi:

"Adaletin özü, toplumda güvenin sağlanmasıdır ve yargı süreçlerinin şeffaf olması bu güvenin ana kaynaklarından biridir. TÜİK’in şeffaf ve objektif olmadığına ilişkin yargı kararları var. Memur Suçları Bürosu için daha somut hangi kanıt olsun? Türkiye'de enflasyon oranlarının TÜİK tarafından belirlenmesi ve bu oranların emekliler ile memurların maaş zamlarını doğrudan etkilemesi Savcılık için somut bir gerekçe değilmiş. Bu karar siyasal yargının en açık kanıtıdır."

Taşcıer, TÜİK'in verilerinin kamuoyuna açık ve anlaşılır şekilde sunulmadığını, bu durumun kamu güvenini zedelediğini belirtti. Ayrıca, savcılığın kararını "objektif ve bağımsız bir yargı sürecinin işlemediğinin açık kanıtı" olarak değerlendirdi ve yargının bu tür durumlarda daha kapsamlı ve titiz bir inceleme yapması gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.