Sedef hastalığının en önemli nedeni stres
Sosyal ve psikolojik sorunlara neden olan sedef hastalığının yaygın şekilde görüldüğünü belirten Dermatolog Doç. Dr. Zafer Türkoğlu, stresin sedef gelişiminde başrol oynadığını söyledi
Kırmızı, kaşıntılı, pullanmalarla daha çok dirsek, diz ve saçlı deri tutulumuyla seyreden, daha çok erişkin yaşlarda gözlenen sedef hastalığı çocuklarda da görülebiliyor.
Stresin sedef hastalığının gelişmesinde çok önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Zafer Türkoğlu, "Stresin tetiklediği vücuttaki moleküller, deride sedefin moleküler sürecini uyarır ve biz de bu hastalığı yaygın olarak görmeye başlarız" dedi.
"STRES KONTROLÜ SEDEFTE BELİRGİN DÜZELME SAĞLIYOR"
Güncellenen yöntemlerin yüzde 70-80'lere, hatta 90'lara kadar sedef hastalığında etkin tedavi sağladığını belirten Doç. Dr. Zafer Türkoğlu, sedefi tetikleyici etkenlerin en önemlilerinden birinin de enfeksiyonlar olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
"Özellikle boğaz enfeksiyonları önemli bir etkendir. Son yıllardaki çalışmalarla obezite, metabolik sendrom gibi faktörlerin hücresel bazda, sistemik bir inflamasyona sebep olarak hastalığı deride ve vücuttaki etkenleriyle aktive ettiği ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca hastaların kullandığı birtakım ilaçlar da sedef hastalığını tetikleyebilir. Sedefte stres başrolde olan bir etkendir. Stresin tetiklediği vücuttaki moleküller, deride bu hastalığın moleküler sürecini uyarır ve biz de bu hastalığı yaygın olarak görmeye başlarız. Tedavi sürecinde sedef hastalarından stresi bastırıp yönetmesini istiyoruz."
Türkoğlu, stresi yönetmeleri için hastalara çeşitli egzersiz tavsiyelerinde bulunduklarını, yoga, yürüyüş gibi aktiviteleri önerdiklerini anlattı
"SEDEF BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİLDİR"
Türkoğlu, hastaların üçte birinde genetik etkenlerin saptandığını vurgulayarak "Öyle ki hastaların anne ya da babalarından birinde hastalık olduğu zaman çocuklarında sorunun görülme ihtimali yüzde 25'lere ulaşır" dedi.
Türkoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Çocuklardaki tedaviler aynı erişkinlerde olduğu gibi yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Sedef hastalığında erken tanı çok önemlidir. Çünkü vücutta oluşan inflamasyon yani hücre göçünün erken evrede saptanması, bu hücre göçünün diğer sistemik organlara etkisini azaltacaktır. Tedaviyle birlikte erken uygulanan başarılı tedaviler, ileride sedefin oluşturduğu zararlı etkileri ortadan kaldıracaktır. Sedef sadece deriyi tutan bir hastalık değildir. Sistemik tutulumla, vücutta kalp, kardiyovasküler, gastrointestinal sistem hastalıklarında artış gözlenebilmektedir. Ayrıca sedef hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir. Sadece genetik zemin çerçevesinde çevresel faktörlerin etkisiyle daha sonraki nesillere aktarılabilen bir hastalıktır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.