Sekülerizm nedir?
Sekülerizm sıklıkla laiklikle karşılaştırılır. Zaman zaman ateizmin bir yorumu gibi de algılansa hepsi birbirinden farklı şeylerdir. Peki sekülerizm nedir?
Sekülerizm, sıklıkla karıştırıldığı gibi kesinlikle laiklik ile aynı anlama gelmez. Laiklik din ve devlet işini ayırır. Sekülerizmin sözü ise, dinin hem devlet idaresinde hem de toplum yaşamının içinde yeri olmadığıdır.
SEKÜLERİZM NEDİR?
Sekülerizm kelimesi ''Dünyacılık'' manasında kullanılabilir. Buna göre ne hukuk ne de toplumda işleyen kurallar dine göre oluşturulamaz. Din ve Dünya asla bir arada konuşulmaması konulardır.
Başarılı bir idare ve huzurlu bir toplum ideali için idareciler öznel duygularla, dini saiklerle hareket etmemelidir. YÖnetimin şeklini inanç, iabdet ve dini kavramlar belirlememelidir. Belirleyici olan hukuk, siyaset ve sosyolojidir.
SEKÜLERİZM NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?
Sekülerizm, aydınlanma çağında yani 18. yüzyılda ortaya çıktı. Bireycilik, rasyonalizm gibi kavramlar inanç ve ibadet özgürlüğünün kapısını aralamıştı. Bu kavram hem Fransız İhtilali hem de dev imparatorlukların yıkılmasıyla daha çok kişi tarafından benimsenmeye başladı.
Yine benzer bir şekilde pozitivizm gibi felsefi bir akımın ortaya çıkması, aklın ve bilimin öncülüğünü daha geniş kitlelere yayıp inanç özgürlüğünü ön plana koymuştur.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.