Şerbetli sokak tatlısı: Şambali

Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen 'şambali' şerbetli bir sokak tatlısıdır. Yöresel şerbetli tatlılarımızdan olan 'şambali' tatlısını 7'den 70'e herkes severek tüketiyor.

Şerbetli sokak tatlısı: Şambali
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen şambali şerbetli bir sokak tatlısıdır. Özellikle ülkemizin Batı Bölgesi'nde çok meşhurdur.

Şambali tatlısı son günlerin en çok tercih edilen tatlıları arasında yer alıyor.

Yöresel şerbetli tatlılarımızdan olan şambali irmikle yapılıyor. Türk mutfağının sevilen tatlısı Şambali, irmikli bir tatlıdır. 7' den 70'e herkesin severek tükettiği şambali tatlısı nasıl yapılır? İşte bu sorunun cevabını anadolugazete.com.tr okuyucuları için araştırdık. İşte detaylar haberimizde..

Tatlının ana malzemeleri; yoğurt, irmik ve undur. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir. Öncelikle üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Şeker, su ve limon suyundan oluşan kaynatılmış şerbet sıcak vaziyette üzerine dökülür.

sambali-tatlisi-nasil-yapilir.jpg

Şambaba tatlısının malzemeleri;

-2 su bardağı irmik

-1 su bardağı un

-1 su bardağı yoğurt

-1 su bardağı şeker

-Pekmez (tepsinin altına ve hamurun üstüne sürülmesi için)

-Kabartma tozu ve vanilin

-Üzerini süslemen için fıstık, badem (isteğe göre)

Şerbeti için malzemeler

-4 su bardağı şeker

-3 su bardağı su

-Limon (2 ya da 3 damla)

2494.jpg

ŞAMBABA TATLISI NASIL YAPILIR?

Tatlının şerbeti için su ve şekeri tencereye alıp eriyene kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında içine limon suyunu sıkıp ocaktan alın. Bir kenarda şerbetin soğumasını bekleyin.

Tatlının hamuru için pekmez ve fıstık hariç tüm malzemeleri derin bir kasede iyice karıştırıp homojenleşmesini sağlayın.

Evinizde pekmez var ise pişirme tepsisinin tabanına biraz pekmez sürün. Pekmez yoksa sürmeseniz de olur. Kalan pekmezi de hamurun üzerine sürün. Hamuru tepsiye eşit kalınlıkta yayın.

İnce uzun dikdörtgenler halinde dilimlediğiniz tatlının üzerine fıstıkları yerleştirin.

Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra tepsiyi fırına verin.

Kızaran tatlıyı fırından alıp soğuyan şerbeti tatlının üzerine dökün.

64b6a4414e3fe0139c579068.webp

Tatlı şerbetini iyice çektikten sonra dilim dilim servis edin. Üzerine isteğe göre Hindistan cevizi, toz antep fıstığı gibi malzemeler de eklenebilir. Şimdiden afiyet olsun...

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.