Siyasetten kültürel mirasa: 'Zamana Atılan İmza'

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, ‘Zamana Atılan İmza’ isimli Cumhuriyet Kitapları’ndan çıkan yaşam öyküsünü okuyucuyla buluşturduğu kitabının tanıtım ve imza töreni geçtiğimiz zamanlarda gerçekleşti. Bekir Ödemiş, kitabın konusunu ve kitabı neden yazdığını anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

Siyasetten kültürel mirasa: 'Zamana Atılan İmza'
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

‘Zamana Atılan İmza’ kitabında siyasete başladığı dönemlerde Ankara, Ürgüp Belediye Başkanlığı görevi, bölgede balon turizminin başlama serüveni, dönemi siyasileriyle ilgili anıları yer alıyor.

Ödemiş, kitabın ortaya çıkış hikâyesini şu sözlerle anlattı:

“Yalçın Bayer (Gazeteci-Yazar) dostum ısrar ediyordu uzun yıllar yaz yaz diyor o benim pek çok sürecimi yakından takip etti. Bende olur dedim işte böyle bir güç geldi. Yazmaya başladım. Sonuçta da bu kitap ortaya çıktı. Benim için de değerli bir çalışma oldu.”

1999 ve 2004 yıllarında iki dönem Ürgüp Belediye Başkanlığı yapan Ödemiş, kitapta bu dönemlerdeki hizmetlerini ve Ürgüp'ün kültürel mirasının önemini vurguladı. Bekir Ödemiş, “Her ne kadar Ankara'da büyüdüysem de Ürgüp çok özel bir yer, benim memleketimdir. Çok özel bir yer, 1985 yılında Unesco'nun Türkiye'de dünya kültürel miras listesine dâhil ettiğim ilk üç yerden birisidir. Sivas Divriği Ulu Cami, İstanbul ve Kapadokya Ürgüp Göreme Milli Parkı…” dedi.

EVRENSEL PROJELERİN HİKÂYESİ

‘Zamana Atılan İmza’ sadece klasik belediyecilik hizmetlerini değil, aynı zamanda Ürgüp'ün evrensel sürece taşıyacak projelerini ve tarihi mirasını gelecek nesillere aktarma hedefini de içerdiğini aktaran Ödemiş, “Bu kitap birazcık da benim bu klasik belediye hizmetleri değil de onun yanı sıra Ürgüp’ü dünyada hak ettiği evrensel sürece taşıyacak projelerin bir hikâyesi diyelim” ifadelerini kullandı.

1-2-001.jpg

GELECEK NESİLLERE MİRAS

Bekir Ödemiş, “1998 yılında yerel yönetim, yerinden yönetim büyükşehir belediye uygulamalarına yönelik bir kitabım çıkmıştı yine bakanlık tarafından ama o biraz daha geniş kitleleri ilgilendirmeyen, sadece bu konunun uzmanlarını ilgilendiren bir kitaptı. Bu birazcık daha herkese hitap eden bir kitabı oldu içinde Asmalı Konak da var. Bulgaristan devlet başkanı da var. Hollanda kraliçesi de var. Pehlivan da var. Nejat Uygur da var yani hayatın kendisi var. Yaptıklarımız var. Gelecek nesillere de bir belge olarak kaldı içinde çok önemsiyorum. Burada neler yapılmış? Kimlerle ilişkiler kurulmuş? Buranın ileriye gitmesi, hak ettiği yeri bulması için ne gibi projelere öncelik verilmiş? gibi soruların yanıtları da var.” şeklinde konuştu.

"BELEDİYECİLİK KLASİK HİZMETLERLE SINIRLI DEĞİLDİR"

Bekir Ödemiş, belediyeciliğin sadece klasik hizmetlerle sınırlı olmadığını belirterek, sosyal projelerin yanı sıra tarihi ve kültürel mirasın korunması ve aktarılmasının da önemine şu sözlerle vurgu yaptı:

“Bir de bugün o bölgede görev yapan veya Türkiye'deki belediyeci arkadaşlarımıza da haddim olmayarak belediyeciliğin sadece klasik hizmetleri yapmaktan ibaret olmayan veya sosyal projelerle ilgilenmekten ibaret olmayıp, aslında belediyeciliğin bir yanıyla oradan var olan tarihi kültürel mirası ayağa kaldırarak hep oradaki o bize bırakılan mirası gelecek nesillere aktarmak hem de o mirası vermiş olduğu enerjiyle orada yaşayan insanlarımıza sosyal ekonomik kültürel yaşamlarında ileriye taşımak ve bu açıdan da belediyeci arkadaşlarımıza yol göstereceğim katkı vereceğine inanıyorum.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum