Son Dakika|Kamuda Tasarruf Tedbirleri Yasası TBMM'de kabul edildi: 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek

Kamuda tasarruf tedbirlerini içeren yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildi.

Son Dakika|Kamuda Tasarruf Tedbirleri Yasası TBMM'de kabul edildi: 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek
Yayınlanma:

31 maddeden oluşan düzenleme, kamu harcamalarında ciddi tasarruf öngörüyor ve uymayanlara cezai işlem uygulanmasını öngörüyor. Yasayla birlikte kamuda birden fazla maaş alma dönemi sona erecek. Yasa, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

YASADA NELER VAR?

1. Tek Maaş Düzenlemesi: Kamuda her statüdeki kamu görevlisi sadece bir görev için maaş alacak ve bu maaş en yüksek devlet memuru maaşını, yani 98 bin lirayı, geçemeyecek. Huzur hakkı ve ikramiye gibi ödemelere de üst sınır getirilecek.

2. Yaptırımlar: Tasarruf tedbirlerine uymayan kamu görevlilerine yönelik maaş kesintisi veya işten çıkarma gibi idari cezalar uygulanabilecek. Bu denetim Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak.

3. Araç Satışları: Kamuda ihtiyaç fazlası araçlar satılacak. Ayrıca, 70 kilometrenin üzerinde menzile sahip hibrit araçlara Özel Tüketim Vergisi teşviği sağlanacak.

4. Aydınlatma Giderleri: Sokak ve caddelerin aydınlatma giderlerinde belediye ve il özel idarelerinin genel bütçe vergi gelirleri payından yapılan kesinti oranı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarılacak.

Kamuda tasarrufun artırılması amacıyla hazırlanan bu yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek şekilde düzenlendi. Bu değişikliklerle kamuda harcamaların kontrol altına alınması ve verimliliğin artırılması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.