Staj ve çıraklık mağdurları için 3308 yasası Meclis'e gelecek mi?

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesi SSK girişi olmayan vatandaşlar emekli olamazken, bu tarihten önce staj ve çıraklık sigortası olan vatandaşların girişi de ‘çalışma başlangıcı’ olarak kabul edilmedi. Staj ve çıraklık mağdurları 2024 yılında Meclis'ten iyi haberi alabilmek için kamuoyu çalışmalarını sürdürüyor.

Staj ve çıraklık mağdurları için 3308 yasası Meclis'e gelecek mi?
Yayınlanma:
Güncelleme:

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Staj ve çıraklar, 3308 Sayılı Kanun kapsamında yapılan sigorta girişlerinin EYT'ye dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak yaşadıkları mağduriyeti paylaşmaya devam ediyor.

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların 'Emeklilik Yaşa Takılanlar' (EYT) yasasından faydalanabilmesine rağmen, 9 Eylül 1999 sonrasında işe girenlerin 15-20 yıl daha çalışmak zorunda kalması adalet tartışmalarını alevlendirdi.

"HERHANGİ BİR MAĞDURİYET OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise stajın bir eğitim faaliyeti olduğunu belirterek "Burada bir iş söz konusu değil, bu nedenle de bir mağduriyet olamaz. Staj ya da çıraklık sigortasında bir işveren yok. Anayasamız işveren olmadan iş akdinin gerçekleşemeyeceğini açıkça belirtiyor. O yüzden herhangi bir mağduriyet olduğunu düşünmüyorum." demişti.

Staj ve çıraklık sigortası için borçlanma ve tescil çözümü beklediklerini ifade eden mağdurlar, çırak ve stajyerlerin de bir çalışan olduğunu, bu sürecin sadece 'eğitim' kapsamında değerlendirilemeyeceğini ifade ediyor. Öyle ki, staj ve çıraklar, hafta içi her gün mesai saatlerine bağlı kalarak çalışıldığını, bazı günler 12 saate uzanan bir çalışma temposunda bulunduklarını aktarıyor.

SEÇİM ÖNCESİ STAJ VE ÇIRAKLAR MECLİS'E SESLENİYOR

31 Mart 2024 yerel seçim temposu hızlanırken Meclis'in açılmasıyla birlikte torba yasanın içerisinde staj ve çırakların da yer alması, ilk işe giriş tarihlerinin SSK başlangıcı sayılması talep ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum