Stres kanserin yayılmasına neden oluyor!
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, kronik stres altında olan kanser hastalarında metastazın daha sık görüldüğünü belirtti.
Prof. Dr. Uğur Coşkun'a göre, stresin uzun süreli etkisi sağlık üzerinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kalp hastalıkları ve beyindeki inme riskini artırdığı bilinen stresin, kanser hastalarında da ciddi stres kaynağı olduğu vurgulandı. Ancak, kronik stresin kanserin yayılmasına nasıl yol açtığına dair mekanizmanın henüz netlik kazanmadığı ifade edildi.
ARAŞTIRMALAR YAPILDI
Prof. Dr. Coşkun, Amerika Birleşik Devletleri'nde Xue-Yan He ve ekibinin yayınladığı önemli bir çalışmaya atıfta bulunarak, kronik stres altında kalan kanser hastalarında metastazın daha sık olduğunu belirtti. Çalışmada, beyaz kan hücreleri olarak bilinen nötrofillerin, vücut dokularını metastaza daha duyarlı hale getiren yapışkan ağ benzeri yapılar oluşturduğu keşfedildi.
KANSER TEDAVİ YÖNTEMLERİ DE STRESE NEDEN OLUYOR
Araştırmacılar, stres hormonları olan glukokortikoidlerin nötrofiller üzerinde etkili olduğunu tespit etti. Bu stresli nötrofiller, kanserin yayılmasını kolaylaştıran bir ortam oluşturdukları belirlendi. Prof. Dr. Coşkun, kanser hastalarına uygulanan tedavi yöntemlerinin de stres kaynağı olabileceğine dikkat çekti. Ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilerin stres yarattığını ve hastalığın tekrarlama korkusunun uzun süre devam ettiğini vurguladı. Bu yeni bilgilerin, kanserin başlamadan yayılmasını durduracak yeni stratejilerin gelişmesine katkı sağlayabileceği ifade edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.