Su Dosyası ile duyurduğumuz haberlerin ardından Bakan Yumaklı korkutan açıklamayı yaptı!

Dünya nüfusu hızla artarken, su kaynakları giderek azalıyor. Su, yaşamın temel kaynağı olmasının yanı sıra tarım, sanayi, enerji üretimi gibi birçok sektör için de vazgeçilmez bir faktörü. Ancak, artan nüfus, iklim değişiklikleri, plansız su tüketimi ve çevresel bozulmalar sonucunda küresel çapta bir su kriziyle karşı karşıya kalıyoruz.

Su Dosyası ile duyurduğumuz haberlerin ardından Bakan Yumaklı korkutan açıklamayı yaptı!
Yayınlanma:

DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye, iklim değişikliği noktasında birçok 'bariz' olaylarla karşı karşıya kalırken bunlardan en önemlisi 'su' krizi... Kasım ayıyla birlikte ülkede yağışlar hakim olsa bile barajlar bizlere uyarı veriyor. Yağış miktarındaki ve dağılımındaki değişimler su kaynaklarının da miktarını etkileyerek tatlı su kaynaklarında tehdit oluşturuyor.

İstanbul'da 10 barajdan 3'ü alarm verirken Ankara'daki barajların doluluk oranı ASKİ tarafından yüzde 26.83 olarak açıklandı. Barajlardaki toplam doluluk oranı ise yüzde 35.55 oldu.

İYİYE ALDANMAMAK GEREKİYOR

Başkent Ankara’nın çevresinde bulunan ve kente içme suyu sağlayan barajların toplam hacmi 1 milyar 585 milyon 393 bin metreküp kadar. 16 Temmuz 2023 tarihinde barajlardaki su miktarı 741 milyon 775 bin metreküp olarak kaydedildi. Bu rakam geçen sene aynı tarihte 666 milyon 938 bin metreküp olarak ölçülmüştü. Bu da bu sene Ankara’nın 74 milyon 837 bin metreküp daha fazla suyu olduğu anlamına geliyor ama tasarruf şart. 13 Kasım 2023 itibarıyla Ankara’daki barajların güncel doluluk oranı yüzde 35.07. Ankara Barajlarında 13 Kasım 2022 tarihindeki su miktarı 496.483.000 m3 iken; bir yıl sonra; 13 Kasım 2023’te 555.947.000 m3 seviyesinde.

6 YIL SONRA İÇME SUYU BİZE YETMEYECEK!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünyadaki tatlı su kaynaklarının oranının yüzde 2,5 olduğuna dikkat çekerek Türkiye'de iklim değişikliğinden en çok olumsuz etkilenecek bölgenin Akdeniz Havzası olduğunu belirtti. Öte yandan, son 10 yılda Türkiye'de yaşanan kuraklığa vurgu yapan Yumaklı, önümüzdeki 26 yılda sıcaklıklarda artış, yağışlarda azalış beklendiğinin altını çizdi.

Yağışların en fazla düştüğü bölge ise Marmara oldu. Bakan Yumaklı, gerçekleştirdiği açıklamada en önemli noktaya vurgu yaparak Türkiye'nin 6 yıl sonra su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer alabileceğini söyledi.

YAPILACAKLAR BELLİ

Yerel yönetimlerin daha dikkatli bir su politikası yürütmesi, alternatif su kaynaklarını kullanmaya özen gösterilmesi; çiftçinin modern sulama sistemlerini, buharlaşmanın az olduğu saatlerde sulama yapmaları, sanayicilerin suyu verimli kullanmak için teknolojiyi kullanmaları ve her bireyin günlük su kullanım alışkanlıklarını yeniden düzenleyip, 'tasarruf' moduna geçmeleri gerekiyor.

Suyun şakası olmaz...

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.