SUTEM ve ATHOM masaya yatırıldı

Sulama Tesisleri Mekansal Bilgi Sistemi (SUTEM) ve Akım Tahmin ve Havza Optimizasyon Modeli Projesi (ATHOM) masaya yatırıldı.

SUTEM ve ATHOM masaya yatırıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Sulama Tesisleri Mekansal Bilgi Sistemi (SUTEM) ve Akım Tahmin ve Havza Optimizasyon Modeli Projesi (ATHOM) masaya yatırıldı. DSİ Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da bulunan Namık Kiper toplantı salonunda düzenlenen toplantıda “Sulama Tesisleri Mekansal Bilgi Sistemi (SUTEM) ve Akım Tahmin ve Havza Optimizasyon Modeli Projesi (ATHOM) masaya yatırıldı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı başkanlığında yapılan toplantıya DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Genel Müdür Yardımcıları Kaya Yıldız, Murat Dağdeviren, Şadiye Yalçın, Oğuz Kasap, Faruk Fıratoğlu, Daire Başkanları ile ilgili personeller katıldılar. Kısa adı SUTEM olan “Sulama Tesisleri Mekansal Bilgi Sistemi’’ ve Akım Tahmin ve Havza Optimizasyon Modeli Projesi (ATHOM) hakkında katılımcılara sunum gerçekleştirildi.

SUTEM SİSTEMİ HAKKINDA

Proje ile DSİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilen veya işletme, bakım ve yönetim sorumluluğu devredilen tesislerin işletme, bakım ve yönetim faaliyetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanmasını sağlanması hedefleniyor. Sulama tesislerinin işletme, bakım ve yönetim faaliyetini yürüten su kullanıcı teşkilatların beyanname, genel sulama planlaması, mesaha, tahakkuk ve tahsilat gibi önemli iş kalemlerinin, tek bir noktadan hizmet sunan web tabanlı bir bilişim altyapısı üzerinden standart bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanıyor. Uygulama içerisinde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmakta olan TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) ve MEGSİS (Mekânsal Gayrimenkul Sistemi), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmakta olan MERNİS (Merkezi Nüfus İdare Sistemi), Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmakta olan ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) servisleri ile entegrasyon sağlanmakta.

ATHOM SİSTEMİ HAKKINDA

Proje, Seyhan havzasında uygulanmak üzere DSİ adına TÜBİTAK tarafından yapılmakta. Proje ile geçmiş yıllarda 12-15 aylık olarak hazırlanan baraj işletme programları bu program sayesinde saatlik, 3 günlük, haftalık, aylık ve daha uzun süreli tahminler yaparak havzadan gelebilecek suyun daha iyi yönetilmesi sağlanacak, paydaşlara maksimum fayda sağlayacak, mansap taşkınları önlenebilecek. Program Meteoroloji tahmin verilerini, DSİ geçmiş verilerini TEİAŞ ve EÜAŞ verilerini kullanarak model çalıştırılmakta. Programın oluşturulmasında ODTÜ öğretim üyelerinden danışmanlık hizmeti alındı. Bu programın şu an uygulanmakta olup baraj işletme çalışmalarında başarılı sonuçlar alınmakta.

 Düzeltmen, İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.