Tansu Çiller kimdir? Neden gündemde?

Türk siyasi yaşamının önemli isimlerinden biri olan Tansu Çiller, hakkında merak edilenler haberimizde...

Tansu Çiller kimdir? Neden gündemde?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Tansu Penbe Çiller, 24 Mayıs 1946 tarihinde İstanbul'da doğan bir Türk ekonomist, akademisyen ve siyasetçi olarak bilinir. Aynı zamanda Türkiye'nin 22. Başbakanı olarak görev yapmıştır.

Çiller, gazetecilik ve valilik yapmış olan Hüseyin Necati Çiller ile Selanikli Muazzez Çiller'in kızı olarak İstanbul'da dünyaya gelmiştir. İlkokula İstanbul'da başlamış ve daha sonra ailesiyle Bilecik'e taşındıklarında Bilecik Edebali İlkokulu'na devam etmiştir. Ailesinin İstanbul'a geri dönmesiyle Namık Kemal İlkokulu'ndan mezun olmuştur.

Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ni bitirdikten sonra Robert Kolej (şu anki adıyla Boğaziçi Üniversitesi) Ekonomi Bölümü'nde okudu ve mezun oldu. Ayrıca ABD'ye giderek New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamladı ve Connecticut Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Akademik kariyerine Franklin & Marshall College ve Boğaziçi Üniversitesi'nde devam etmiş ve 1983 yılında profesör unvanı almıştır.

Çiller, siyasi kariyerine Demokrat Parti (DP) çatısı altında başlamış, daha sonra Doğru Yol Partisi'ne (DYP) katılmış ve 1993-1996 yılları arasında Türkiye'nin 22. Başbakanı olarak görev yapmıştır. Başbakanlık döneminde, ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik sorunlarla mücadele etmiştir. Ayrıca Kürt sorununun çözümüne ilişkin önerilerde bulunmuş, ancak daha sonra politikalarını değiştirmiştir.

Tansu Çiller'in siyasi kariyeri, Susurluk Kazası olarak bilinen olayla gölge düşmüştür. Bu kaza, trafik kazası sonucunda ortaya çıkan ilişkiler ve devlet-mafya-siyaset ilişkilerini gündeme getirmiş ve büyük tartışmalara yol açmıştır.

Çiller, siyasi hayatının ardından aktif siyasetten çekilmiş ve bazı davalarda tanık veya şikayetçi olarak ifade vermiştir. İngilizce ve Almanca dillerini iyi derecede bilmektedir. Özer Uçuran Çiller ile evli olup iki çocuk annesidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.