Tarihçi Yazar Kazım Ceylan, Ahilik Teşkilatı'nı anlattı

Tarihçi Yazar Kazım Ceylan, Habertürk'te Oylum Talu'nun 'Burası Haftasonu' programına konuk oldu. Ceylan, Anadolu'dan çıkan ve Türklerin iyi ahlakı, doğruluğu ve kardeşliği yaşattığı Ahilik hakkında konuşma gerçekleştirdi.

Tarihçi Yazar Kazım Ceylan, Ahilik Teşkilatı'nı anlattı
Yayınlanma:

Akademisyen Yazar Kazım Ceylan, Habertürk'te Oylum Talu'nun 'Burası Haftasonu' programına konuk oldu. Ceylan, Anadolu'dan çıkan ve Türklerin iyi ahlakı, doğruluğu ve kardeşliği yaşattığı Ahilik hakkında konuşma gerçekleştirdi.

Birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, ilmi ve çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına bağlı olan esnaf-sanatkarların teşkilatını ifade eden Ahilik, iyi ahlaklı ve dürüst insanları temsil eder.

Ceylan, konuk olduğu programda Ahilik kültürünün ne zaman ve kim tarafından başlatıldığını aktararak, Ahilik Teşkilatı'nın tarihi hakkında bilgilendirme sağladı. Ceylan, "Anadolu'ya gelen işsiz, aşsız Türkmenleri meslek sahibi yapabilmek için, onları üretici yapabilmek için ve bu toprakları vatan yapabilmek için Ahilik teşkilatı kurulmuştur." dedi.

ekran-goruntusu-2023-09-24-114559.png

Ceylan, "Ahilik, ahlakı esas alan bir yapılanmadır. Ahiler, önce insan yetiştirmeye başlamışlardır. Çocukları, 8-10 yaşında almışlar ve bu çocukları iki yıl gözlemlemişler. Yeteneklerini değerlendirmişler. Çocukları akşamları tekke ve zaviyeleri teorik olarak öğretmişler, gündüzleri ise çırak-kalfa-usta sistemi içerisinde yetiştirmeye başlamışlardır. 3 yıl süreyle çıraklık, belli bir olgunluğa geldikten sonra kalfalık ve ustalık aşamasına gelmiştir." diye konuştu.

"BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE 'KALİTE' KAVRAMI AHİLİK İLE GELMİŞTİR"

Ahilik'in temellerini aktaran Ceylan, "Bizim kültürümüzde 'kalite' kavramı ahilik ile gelmiştir. Bir işi düzgün yapamıyorsanız Ahilik Teşkilatı gelip, ayakkabınızı dama atıyordu ve o işi size yaptırmıyordu. Yani, işinizi mükemmel yapmak durumundaydınız. Dürüst olmak durumdaydınız. Ahi olan bir kimse eksik ölçmez, müşteri kandırmaz. Ahilerin başarılı olmalarının sebebi, ahlakı müesseleştirmişlerdir. Tamamıyla yanlış olana kapılarını kapatmışlardır. Dürüstlüğü, hakkı ve adaleti getirmişlerdir."

"ADİL BİR YÖNETİM AHİLİK'İN ESASIDIR"

Ceylan, ahiliğin özelliklerini şu kelimelerle aktardı:

"Hem kendi teşkilatlarında hem de Ankara'da kurmuş oldukları Ahi idaresi zamanında önce 'adalet'i esas almışlardır. Yani, adil bir yönetim Ahilik'in esasıdır. Ehli olmayan insanları iş başına getirmemişlerdir. Devamlı işi bilenlerle istişare etmişlerdir ve her işte ahlakı ve merhameti esas almışlardır. Ahiler son derece orijinal olarak teşkilatlanmışlardır. Ahilik'in merkezi Kırşehir'dir. Kırşehir, Türklüğün merkezi, Türkmen yurdudur. Konya'daki Moğol baskısına Kırşehir'de milli bir duruş sergilenmiştir. Ahilik, medeniyetin öncüsü olmuştur."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.