Taşcıer’den Hasanoğlan Üniversitesi kurulsun teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşcıer,  eğitim seferberliğinin simgesi olan ve Ankara’nın Elmadağ İlçesi’nde bulunan Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün olduğu yerleşkeye üniversite kurulması için Meclis Başkanlığına kanun teklifi

Taşcıer’den Hasanoğlan Üniversitesi kurulsun teklifi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşcıer, Köy Enstitülerinin 79. Yıldönümünde Cumhuriyet tarihinde eğitim seferberliğinin simgesi olmuş Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nü örnek almak gerekliliğini vurgulayarak şunları ifade etti: Ülkede yaşanan tüm sorunların temelinde eğitim sorunu olduğunu vurgulamak gerek. Kanun teklifini hazırlarken de değindiğim şey eğitimde gün geçtikçe gerilememizdir. Eğitimdeki eksikliklerimiz düşünüldüğünde, Köy Enstitülerini ve özellikle Türkiye’nin başkenti Ankara’nın 35 km ötesinde bulunan ve Cumhuriyet tarihinde eğitim seferberliğinin simgesi olmuş Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nü örnek almak gerekliliği ortadadır.”

BİR EĞİTİM SEFERBERLİĞİ BAŞLASIN BAŞLANGIÇ YERİ DE HASANOĞLAN OLSUN

Günümüzde yaşanan ekonomik sorunların da temelinde eğitimdeki eksiklikler olduğunu vurgulayan Taşcıer, “Bugün yaşadığımız ekonomik sorunların temelinde de eğitim olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel’in başlattığı seferberliği ve köylerde yurttaşlarımızın donatıldığı eğitim sayesinde ürettiklerini hatırlayın. Tarımdan sağlığa, spordan sanata her türlü eğitim dalında yetiştirilmiş bireyler. Kendi kendine yeten ve geleceğe ışık saçan bireyler yetişiyordu o zamanlar. Bu gün geldiğimiz duruma bakınca insanın içi acıyor. Patatesi ithal eden bir ülke olduk. İşte bütün bunların temelinde eğitimdeki sorunlar yatıyor. Bir eğitim seferberliği başlasın, başlangıç yeri de başkentimizin sadece 35 km uzağında, Köy Enstitülerinin simgesi Hasanoğlan olsun” dedi. 

manset-011.jpg

FİNLANDİYA 79 YIL ÖNCEKİ TÜRKİYE

Eğitim alanında OECD ülkeleri ile ülkemizi karşılaştıran Taşcıer, “OECD sonuçlarının hiç de iç açıcı olmadığı maalesef ortada. Örneğin Türkiye'de 2017 yılında 25-34 yaş aralığında olup, lise eğitim düzeyinin altında kalanların oranı yüzde 44 olarak ifade edilmektedir. Bu oran, yüzde 15 olan OECD ortalamasının yaklaşık 3 katıdır. Tablo böyle olunca bir seferberlikten söz etmek abartı olmayacaktır. Bugün dünyanın refah düzeyi yüksek olan ülkeleri arasında olan Finlandiya’ya baktığımızda, eğitim alanında Türkiye’nin bundan 79 yıl önceki sisteminin günümüz teknolojisine uyarlanmış halini uyguladıklarını görüyoruz. Bu anlamda atılacak adımların başında Hasanoğlan’a Köy Enstitülerini örnek alacak bir üniversite kurmak anlamlı olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.