TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan Anayasa'nın ilk 4 maddesi açıklaması: "Bu tamamen bir algı yönetimidir"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cenevre'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) İstişare Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan Anayasa'nın ilk 4 maddesi açıklaması: "Bu tamamen bir algı yönetimidir"
Yayınlanma:

Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi'nde yaptığı akademik yıl açılış konuşması sonrası gündeme gelen anayasanın ilk dört maddesi hakkındaki tartışmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, anayasa değişikliği konusunda her zaman dikkatli ve titiz bir tutum sergilediğini belirterek, “Anayasa ile ilgili konuşmaktan hep kaçındım. Ancak partiler arasında sağlanacak bir uzlaşı olursa, TBMM'de 400'ün üzerinde oyla yeni bir anayasa geçsin isterim.” dedi. Ayrıca, anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili tartışmaların asılsız olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Bu süreçte ilk dört maddeye yönelik bir tartışma başlatılması sürece zarar verir ve zaman kaybettirir. Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmamda 3. maddeyle ilgili hiçbir konu gündeme gelmedi, bu tamamen bir algı yönetimidir." şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Kurtulmuş’un, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" ifadesiyle ilgili yaptığı öneri, sosyal medyada geniş yankı uyandırmıştı. Kurtulmuş, bu ifadenin "Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü" şeklinde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylemişti. Bu açıklama, bazı çevreler tarafından anayasanın değiştirilemez maddelerine müdahale olarak yorumlanmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, bu sözlere sert tepki göstererek, “İlk dört maddeye el uzatanın elini kıracağız.” ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum ise, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 'ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü' ifadesi hem semantik olarak hem de anayasal teori açısından doğru bir ifadedir. Bu hükmün tartışmaya açılması yersizdir ve sorunludur." diyerek tartışmaya katılmıştı.

Kurtulmuş, bu tartışmaların haksız olduğunu vurgulayarak, konuşmasının yanlış yorumlandığını ve anayasanın değiştirilemez ilk dört maddesinin gündemde olmadığını belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.