TCMB'nin resmi rezervlerinde azalma!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran 2024 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verilerini yayımladı. Açıklanan verilere göre, TCMB'nin resmi rezerv varlıkları Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 azalarak 142,9 milyar ABD doları seviyesine geriledi.

TCMB'nin resmi rezervlerinde azalma!
Yayınlanma:

Haziran ayında altın rezervleri yüzde 2,8 oranında azalarak 58,1 milyar dolara geriledi. Buna karşın döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 77,4 milyar dolara yükseldi. Bu durum, altın rezervlerindeki düşüşe rağmen döviz varlıklarındaki artışın kısmen dengeleyici bir rol oynadığını gösteriyor.

DÖVİZ ÇIKIŞLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLER

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları, bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak yaklaşık 46,6 milyar dolara çıktı. Bu tutarın yaklaşık 38,8 milyar doları anapara, 7,8 milyar doları ise faizden oluşuyor.

SWAP İŞLEMLERİ VE NET YÜKÜMLÜLÜKLER

Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu swap işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri, yaklaşık 27,8 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Bu tutarın 4,7 milyar doları bir ay vadeli olarak belirlendi.

ŞARTA BAĞLI DÖVİZ ÇIKIŞLARI

Bu dönemde şarta bağlı döviz çıkışları, Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar, bloke hesabı ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 2,5 azalarak 49,6 milyar dolara geriledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.