Temiz Hava Hakkı Platformu Türkiye'nin yüzde 92'sinin kirli hava soluğunu açıkladı: Ankara'da kirlilik İstanbul'dan fazla

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) Türkiye'deki hava kalitesi ve hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini inceleyen "Kara Rapor 2024" yayımlandı. Rapora göre, İzmirliler ulusal mevzuatın belirlediği 40 µg/m³ PM10 sınırının üstünde kirli hava solurken, Ankara ve İstanbul sınır değerlerine çok yakın durumda. Türkiye genelinde hava kalitesine ilişkin önemli eksiklikler ve tehlikeli sonuçlar dikkat çekiyor.

Temiz Hava Hakkı Platformu Türkiye'nin yüzde 92'sinin kirli hava soluğunu açıkladı: Ankara'da kirlilik İstanbul'dan fazla
Yayınlanma:

İstanbul'da ortalama PM10 kirliliği 2022'de 38,41 µg/m³ olarak kaydedildi. Bu rakam, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği kılavuz değerlerinin 2,5 katına ulaşıyor. Benzer şekilde Ankara'da bu oran 39,25 µg/m³, İzmir'de ise 45,18 µg/m³ olarak ölçüldü. Hava kirliliğinin önemli bir nedeni olan ve kanserojen etkiler taşıyan PM2,5 partiküllerinin ise yeterince ölçülmediği vurgulandı.

Raporda, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki ciddi etkilerine de dikkat çekildi. Egzoz dumanı gibi kirleticilerin, özellikle meme kanseri riskini artırdığı belirtiliyor. Fransa'da yapılan bir çalışmaya göre, meme kanseri vakalarının yüzde 3,15'inin trafik kaynaklı nitrojen dioksit (NO2) kirliliğine atfedildiği ve bu artışın yıllık maliyetinin 825 milyon avroya ulaştığı ifade ediliyor.

İstanbul Beyoğlu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan THHP Koordinatörü Deniz Gümüşel, Türkiye'de nüfusun yüzde 92'sinden fazlasının kirli hava soluduğunu belirtti. Gümüşel, ülkede hava kalitesi izleme sistemlerinin mevcut olmasına rağmen etkin şekilde çalıştırılamadığını, özellikle fosil yakıt kullanan ağır sanayi bölgelerinde düzenli takip yapılmadığını vurguladı. Ayrıca İstanbul'daki 29 hava izleme istasyonunun yalnızca yarısından düzenli veri alındığı ve Göztepe'nin en kirli bölge olarak öne çıktığı kaydedildi.

Prof. Dr. Gamze Varol, hava kirliliği ile meme kanseri arasındaki bağlantıya dikkat çekerek, dünya genelinde bu ilişkiyi gösteren bilimsel çalışmaların arttığını belirtti. ABD'de yapılan bir araştırmanın, PM2,5 kirliliğine daha fazla maruz kalan bölgelerde meme kanseri vakalarında yüzde 8'lik bir artış gözlemlendiğini ortaya koyduğunu ifade etti.

30 YAŞ ÜSTÜ ÖLÜMLERİN YÜZDE 14.2'SİNİN SEBEBİ HAVA KİRLİLİĞİ

Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan ise 2022 yılında Türkiye'de, kazalar ve COVID-19 dışındaki 30 yaş üstü ölümlerin yüzde 14,2'sinin hava kirliliğinden kaynaklandığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, küresel ölçekte hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları, KOAH, kalp hastalıkları, akciğer kanseri ve felce bağlı ölümlerin yüzde 19'undan sorumlu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.