Temmuz ayı zam ayı olacak

Temmuz ayından itibaren asgari ücretlinin zam almayacağı dönemde, elektrik fiyatlarına yüzde 38 zam yapılmasının ardından akaryakıt, sigara ve alkollü içkilerin vergilerine de yüzde 20 zam geleceği bildirildi.

Temmuz ayı zam ayı olacak
Yayınlanma:

İktidar yetkilileri, bu zamların "baz etkisiyle enflasyonu düşüreceğini" iddia ederken, elektriğe yapılan büyük zammın yanı sıra akaryakıt, sigara ve alkole yönelik vergi artışlarının da gündeme geldiği ifade edildi.

TÜİK'in çarşamba günü yapacağı enflasyon açıklamasının ardından, akaryakıt, alkol ve sigara ürünlerinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) maktu tutarlarına yaklaşık yüzde 20 oranında otomatik bir zam yapılacağı belirtildi.

Sözcü'nün haberine göre, temmuz ayında sigorta şirketlerinin de yüzde 3.5 oranında zam yapacağı kaydedildi.

Şu an litre başına benzinden 9.45 TL, motorinden ise 8.86 TL ÖTV alındığı bilgisine yer verilen haberde, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 20 artarsa, ÖTV tutarlarının benzinde 11.34 liraya, motorinde ise 10.63 liraya çıkabileceği öngörüldü. KDV de dâhil edildiğinde, benzinin litresi 42.40 TL'den 44.67 TL'ye, motorinin ise 42.51 TL'den 44.64 TL'ye yükselecek.

Ayrıca, yüksek alkollü içkilerin maktu ÖTV tutarının temmuzda yüzde 20 artırılarak 1.275 liraya çıkacağı belirtilirken, bu artışın bir litre rakının fiyatını 1.075 liradan 1.190 liraya yükselteceği ifade edildi. Tüm maliyetlerinin toplamı 417.7 TL olan 1 litre rakının üzerindeki vergi yükünün, yeni zamlarla 657 TL'den 772 TL'ye çıkacağı aktarıldı. Şarap ve bira dahil tüm alkollü içkilerin ÖTV'sinin de yaklaşık yüzde 20 oranında artırılacağı bilgisi verildi.

Sigara fiyatlarında da yüzde 20'lik bir artışın olacağı ve bu zamların hem maktu hem de asgari maktu ÖTV tutarlarına yansıtılacağı kaydedildi. Bu çerçevede, 50 lira olan vergi eşiğinin 60 liraya çıkmasıyla en ucuz sigaraların 56 liradan 66 liraya yükseleceği, 70 lira civarındaki sigaralarda da bir miktar artış olacağı belirtildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.