Ticaret Bakanlığından fahiş fiyat artışlarına milyonlarca liralık ceza!

Ticaret Bakanlığı, piyasa bozucu eylemler ve vatandaşların mağduriyetini önlemek amacıyla yürütülen denetimlerde toplam 889 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlık, motorlu kara taşıtları piyasasında fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla 16 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren ve olumlu sonuçlar veren 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesinin 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatıldığını belirtti.

Ticaret Bakanlığından fahiş fiyat artışlarına milyonlarca liralık ceza!
Yayınlanma:

Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, pazarlama ve satış kısıtlaması kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 52 milyon lira, son bir yılda otomobil yetkili bayisi ve oto galerilere ise 17 milyon lira idari para cezası uygulandığı ifade edildi.

Ayrıca, motosikletlerin de aynı düzenlemelere tabi olduğu kaydedildi. İkinci el motorlu kara taşıtlarının tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde pazarlanmasına getirilen kısıtlamaya uymayanlara son bir yılda 90 milyon lira idari para cezası kesildiği açıklandı.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINA KARŞI DENETİM DEVAM EDİYOR

Yetkili bayilerin tüketicilerin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına erişimini zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunmasının yasaklandığını vurgulayan bakanlık, bu düzenlemeye aykırı faaliyet gösteren bayilere stokçuluk kapsamında Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından yaklaşık 294 milyon lira, son bir yılda ise 219 milyon lira idari para cezası uygulandığını belirtti. Bu bayilerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerinin iptal edilerek, bir yıl süreyle ikinci el taşıt ticareti yapmalarının engellendiği bildirildi.

Konut ilan fiyatlarında fahiş artış yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan emlak işletmelerine son bir yılda yaklaşık 89 milyon lira idari para cezası uygulandığını belirten bakanlık, otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerinde yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere son bir yılda 72 milyon lira, uygulamanın başladığı günden itibaren ise toplamda 75 milyon lira idari para cezası verildiğini açıkladı.

81 ilde fahiş fiyat artışlarına karşı denetimlerin aralıksız devam ettiğini belirten bakanlık, 2023 yılı Temmuz ayından bugüne kadar 81 ilde toplam 36 bin 59 işletme ve 261 bin 653 ürün, uygulamanın başladığı tarihten itibaren ise toplamda 89 bin 376 firma ve 567 bin 455 ürün denetlendiğini açıkladı. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nun bugüne kadar 286 milyon lira, son bir yılda ise fahiş fiyat artışlarından dolayı 155 milyon lira idari para cezası kararı aldığı belirtildi.

BİR YILDA 3 DEFA STOKÇULUK YAPANLARA AĞIR CEZA

Başta gıda sektörü olmak üzere, fahiş fiyat artışlarından dolayı 286 milyon lira, otomotiv sektöründe stokçuluk faaliyetlerinden dolayı 457 milyon lira, emlak sektörüne 121 milyon lira ve kuyum sektörüne 25 milyon lira olmak üzere toplamda 889 milyon lira idari para cezası uygulandığını belirten bakanlık, 29 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile fahiş fiyat ve stokçuluk fiillerine karşı cezaların artırıldığını hatırlattı. Fahiş fiyat fiiline karşı idari para cezası üst sınırının 1 milyon liraya, stokçuluk fiiline karşı idari para cezası üst sınırının ise 12 milyon liraya yükseltildiği belirtildi. Bir takvim yılında en az üç defa stokçuluk yaptığı tespit edilen iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılmasının mümkün hale geldiği ifade edildi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.