Timur Cihantimur ve Eylem Tok davası ABD'de sona yaklaştı!

Türkiye'yi derinden sarsan ve uzun süredir gündemde olan Timur Cihantimur ile ünlü yazar Eylem Tok'un karıştığı ölümcül kazayla ilgili ABD’deki yargı süreci sona yaklaşıyor.

Timur Cihantimur ve Eylem Tok davası ABD'de sona yaklaştı!
Yayınlanma:

2023 yılında İstanbul’da Oğuz Murat Acı’nın hayatını kaybetmesine neden olan trafik kazasının ardından, ABD’ye kaçan Cihantimur ve annesi Tok, 106 gün sonra Boston’da yakalanmıştı. Türkiye’nin suçluların iadesi anlaşması kapsamında iki ismin iadesini talep etmesiyle başlayan hukuki süreç, Boston’da görülmeye devam ediyor.

SON DURUŞMA YAPILDI, GÖZLER HAKİMİN KARARINDA

17 yaşındaki Timur Cihantimur, kazanın ardından annesiyle birlikte Mısır üzerinden ABD’ye kaçmıştı. Boston Bölge Mahkemesi’nde 9 Ekim tarihinde yapılan duruşmada, Yargıç Donald Cabell, savunma ve iddia makamlarından yazılı savunmalarını sunmaları için 16 Ekim’e kadar süre verdi. Bu sürecin tamamlanmasının ardından, tarafların sunduğu belgeler ışığında hakim kısa süre içerisinde iade kararı verecek.

CİHANTİMUR VE TOK’UN TUTUKLULUK SÜRECİ

Timur Cihantimur ve Eylem Tok, ABD’de yakalandıkları günden bu yana tutuklu olarak yargılanıyor. ABD vatandaşı olan Cihantimur’un avukatları, müvekkillerinin Türkiye’ye iade edilmesini istemediklerini ve kazanın bir kaza olduğunu savunarak kefaletle serbest bırakılması için başvuruda bulundular. Ancak Yargıç Cabell, Cihantimur’un ciddi kaçma riski taşıdığını belirterek bu talebi reddetti. Ayrıca, Cihantimur’un psikolojik sorunlar yaşadığı ve ilaçlarına erişimde sıkıntılar çektiği yönündeki savunmalar da tutukluluk halini değiştirmedi.

Cihantimur’un tutulduğu Manson Gençlik Enstitüsü'ndeki kötü koşulları gerekçe gösteren avukatlar, müvekkillerinin daha iyi şartlara sahip başka bir ceza yerleşkesine nakledilmesini talep etti. Hakim bu talebi kabul ederek Cihantimur’un New Jersey eyaletine nakline karar verdi.

KAZA NASIL MEYDANA GELMİŞTİ?

Olay, İstanbul'da Eylem Tok’un oğlunun kullandığı aracın emniyet şeridinde duran bir grup insanın üzerine çarpması sonucu gerçekleşmişti. ATV motorunu kontrol eden Oğuz Murat Acı kazada hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralanmıştı. Kazanın ardından hızla yurtdışına kaçan Cihantimur ve annesi, 14 Haziran'da Boston’da yakalandı. ABD'deki tutukluluk süreci devam eden ikili, Türkiye’ye iade edilme ihtimaliyle karşı karşıya.

İADE SÜRECİ VE OLASI GELİŞMELER

Türkiye, ABD ile suçluların iadesine yönelik anlaşma kapsamında Cihantimur ve annesinin iadesini talep ederken, savunma makamı Cihantimur’un ABD vatandaşı olması sebebiyle iade edilmemesi gerektiğini savunuyor. Cihantimur’un avukatları, müvekkillerinin ABD’de eğitim hayatına devam etme arzusunda olduğunu vurgularken, savcılık bu argümana karşı çıkarak sanığın kaçma riskine dikkat çekiyor.

9 Ekim’de yapılan son duruşmanın ardından gözler Yargıç Cabell’a çevrildi. Tarafların yazılı savunmalarının incelenmesinin ardından 16 Ekim itibariyle kararın açıklanması bekleniyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.