Tiryaki, Çinçin’deki dönüşümü anlattı
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Ankara’nın Teksas’ı olarak bilinen Çin Çin’deki kentsel dönüşümü anlattı. Basın mensuplarıyla bölgeyi gezen Başkan Tiryaki, çalışmalar hakkında bilgi verip, yeni dönemde yapacakları çalışmaları anlattı.
HABER FOTO
AYNUR ÇETİN
Altındağ Belediyesi’nin yıllardır uyguladığı kentsel dönüşüm uygulamalar kapsamında, çehresi değişen Çin Çin, artık Gültepe Mahallesi olarak anılıyor. Önceleri polisin dahi girmeye çekindiği bir suç bölgesi haline gelen Çin Çin’de eskiye ait izleri bulmak artık çok zor. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki bu kapsamda gelinin aşamayı anlatmak için, çok sayıda gazetecinin katıldığı bir basın turu düzenledi.
3 BİN 200 GECEKONDU YIKILDI
Başkan Tiryaki, Çinçin’den Gültepe Mahallesi’ne uzanan dönüşümün hikayesini anlattı. Çinçin’in, Cumhuriyet’in ilk yıllarında tercih edilen bir yerleşim bölgesi olduğunu hatırlatarak, “Çinçin, zaman içinde toplumsal göçün Ankara'ya sürüklediği insanların, kendi yasalarınca oluşturdukları çarpık bir ortak yaşam alanı haline dönüşmüş. 2005 yılında başlattığımız kentsel dönüşüm projelerimizde ilk olarak Çinçin'de büyük bir değişim yaşandı. Çinçin’de bugüne kadar 3 bin 200 gecekondu yıktık. 2004 yılından önce yüzde 85’i gecekondu, yüzde 70’i imarsız olan Altındağ, son 10 yılda uygulanan doğru projelerle büyük bir değişim geçirdi ve tamamı imarlı hale geldi. Ankara’nın en çok inşaat yapılan ilçesi Altındağ, konutların, okulların, sosyal donatıların, yeşil alanların yer aldığı modern ve tarihi yapısını koruyan bir ilçeye dönüştü.” dedi.
PARK, CAMİ, KÜMTÜR MERKEZİ
Tiryaki, “2017 yılına gelindiğinde, “Çinçin Kentsel Dönüşüm Projesi”nin birinci, ikinci ve üçüncü etabı tamamlandı. Dördüncü etapta inşaat çalışmalarına başlandı. Fiziki olarak değişen Çinçin’in sosyal ve kültürel anlamda da gelişmesi için pek çok yatırım gerçekleştirdik. Altındağ Kültür Sarayı’nı hizmete açtık. Avrupa standartlarında büyük bir park, cami, kadın eğitim kültür merkezi ve büyük bir kapalı yüzme havuzu kompleksi, üniversite öğrencileri için iki yurt, bir anaokulu yaparken İlçe Emniyet Müdürlüğü ile İlçe Müftülüğü’nü de bölgeye taşıdık.” dedi.
ÇİNÇİN’DEKİ DÖNÜŞÜM HIZLANDI
Çinçin bölgesinin ismi Altındağ Belediyesi tarafından ‘Gültepe Mahallesi’ olarak değiştirildiğini belirten Tiryaki, yıkılan bölgede, ilk etapta 14 dev bloktan oluşan büyük bir kompleks yükseldi. Gültepe Mahallesi’nde dört ada da, 48 bin 173 metre kare alan üzerine inşa edilen Çinçin 1. Etap Toplu Konut Projesi ile 784 konut üretildi. Tek bir blok, 16 kattan oluştu. Her katta brüt 126 metre kare olan 4 daire bulunuyor. Hak sahiplerini anahtarlarını alarak konutlara yerleşti. TOKİ ile yürütülen ikinci etap çalışmaları da 2010 yılında tamamlandı. 664 modern daire, hak sahiplerine teslim edildi. 2. Etapla birlikte Çinçin’deki dönüşüm hızlandı. 2. Etabın tamamlanması ile 3. Etabın çalışmaları başladı.
TOKİ YERİNE MÜTEAHHİTLERE VERDİK
3. Etap kapsamında 600 gecekondunun yıkılmasının ardından başlayan inşaat çalışmaları 2014 yılında bitirildi. Gültepe 3. Etap Toplu Konutları’nda dairelerin anahtarları hak sahiplerine teslim edildi. Yaklaşık 76 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Gültepe 3. Etap, 19 blok ve 894 daireden oluşuyor” diye konuştu. Gültepe’nin 4’üncü etabında yürütülen kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgi veren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki “Bu etapta önceki etaplardan farklı olarak TOKİ yerine müteahhitlerle çalışıyoruz. Parseller müteahhitlere ihale edildi ve çalışmalar başladı. 24505/1 parselde 276 daire, 24505/2 parselde ise 260 daire en kısa sürede tamamlanacak” diye konuştu. Tiryaki ve beraberindeki kalabalık gazeteci grubu, daha sonra birlikte yemek yedi. Tiryaki, yemek sonrası gazetecilerle sohbet etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.