TMMOB'dan bayram öncesi hayat kurtaran öneriler

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Serkan Sevat, 9 günlük bayram tatilinde yola çıkacaklara uyarılarda bulundu.

TMMOB'dan bayram öncesi hayat kurtaran öneriler
Yayınlanma:

ChatGPT

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Serkan Sevat, 9 günlük bayram tatilinde yola çıkacakları uyarmak adına önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamada öne çıkan noktalar şöyle:

  • Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı verilerine göre, 2024 yılının ilk beş ayında kaza yerlerinde ölen kişi sayısı 1.033'e, yaralı sayısı ise 138.676'ya ulaştı.
  • 2023 yılındaki kazaların %89'u sürücü kaynaklı olarak rapor edildi.
  • En sık görülen kusurlar arasında araç hızını yol, hava ve trafik şartlarına uydurmamak (%40) ve kavşak, geçit ve dar kaplamalı yerlerde geçiş önceliğine uymamak (%15) bulunuyor. Bu oranlar 2024 yılındaki kazalarda da geçerliliğini koruyor.

Sürücülere yapılan öneriler şu şekilde:

  • Tüm yolcuların emniyet kemeri takması, sürücülerin hız sınırlarına uyması, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmaması ve hatalı sollama yapmaması önemlidir.
  • Sürücüler yola çıkmadan önce yeterince dinlenmeli, uzun yolculuklarda 2-3 saatte bir mutlaka mola vermeli ve mümkünse iki sürücüyle yola çıkmalıdır.
  • Yolculuk öncesi, görüşü engelleyen veya refleksleri etkileyen ilaçlar kullanılmamalıdır.
  • Araçlardaki ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı gibi zorunlu donanımların tam olduğu kontrol edilmelidir.
  • Yaz lastikleri kullanılmalı ve lastiklerin hava basıncı kontrol edilmelidir.

Özellikle otoyollarda otomobillerin hız sınırlarının artması, takip mesafesine daha fazla önem verilmesini gerektirir. Takip mesafesinin artırılması, fren mesafesinin uzayacağını unutmamak önemlidir. Ayrıca araçların bakımları, tatil öncesinde en az bir hafta önce yapılmalıdır. LPG'li araçlar da 6 ayda bir veya 10.000 km'de bir mutlaka bakıma alınmalıdır.

Bölünmüş yollarda ve otoyollarda "şerit disiplini" uygulanmalıdır. Örneğin, sol şerit sürekli olarak kullanılmamalı ve sadece sollama için geçici olarak kullanılmalıdır. Otobüsler ve kamyonlar sağ şeritten gitmeli, sol şeridi kullanmamalıdır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.