Türk fotoğrafçılığının efsane ismi Ara Güler doğum gününde anılıyor

Türk fotoğrafçılığının mihenk taşlarından biri olan Ara Güler, bugün 95. doğum günü ile anıldı. 16 Ağustos 1928'de İstanbul'da dünyaya gelen Güler, yalnızca Türkiye'de değil, dünya çapında da tanınmış bir foto muhabir olarak tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

Türk fotoğrafçılığının efsane ismi Ara Güler doğum gününde anılıyor
Yayınlanma:

HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ara Güler, kariyeri boyunca sanat, tarih ve insan hikayelerini benzersiz bir perspektifle fotoğraf karelerine taşıdı. İstanbul’un sokaklarında gezinen, şehir hayatını ve sıradan insanları ölümsüzleştiren Güler, "İstanbul’un Gözü" olarak da hâlâ anılıyor. Fotoğrafın yanı sıra gazeteci kimliği ile de öne çıkan Güler, Time Life, Paris Match, Stern gibi birçok uluslararası dergide çalıştı.

KENDİ SÖZLERİYLE ARA GÜLER

Ara Güler, fotoğrafçılığı “Yaşadığın çağın tanığı olmak” cümlesiyle tanımlardı. Ona göre fotoğraf, bir sanat formundan çok, bir belgeleme aracıdır. Bu nedenle fotoğraflarında her zaman bir hikaye ve derin bir anlam bulmak mümkündür. Güler’in objektifinden yansıyan her kare, adeta bir dönemin, bir insanın ya da bir toplumun portresini sunuyor.

aguler.jpg

"BEN GAZETECİYİM"

Güler, her zaman, "Ben de gazeteciyim, fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar ama gazeteci peşinden gider, olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaşa kadar ona göre çalıştım." diyerek gazeteci olduğunu dile getirdi.

'Unutulmaz Anılar ve Büyülü Kareler' Güler’in arşivinde, Pablo Picasso’dan Salvador Dalí’ye, Winston Churchill’den Alfred Hitchcock’a kadar birçok ünlü isim yer alıyor. Ancak onun için en değerli olan, sıradan insanların yaşamını ve İstanbul’un değişen yüzünü ölümsüzleştiren karelerdi. 2018 yılında aramızdan ayrılan büyük usta, geride bıraktığı binlerce fotoğraf ve hikaye ile hâlâ hafızalarda yaşamaya devam ediyor.

aragulerg.jpg

Bugün, Ara Güler’i anarken onun eserlerine bir kez daha bakmak, onun bakış açısını ve mirasını hatırlamak için bir fırsat. Onun gibi büyük bir sanatçının doğum gününde, bize bıraktığı bu muhteşem mirası saygıyla anıyoruz.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.