TÜRK-İŞ: "Açlık sınırı Ocak ayında 15 bin 48 oldu"

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ocak ayı itibarıyla bir aile için belirlenen açlık sınırını 15 bin 48 lira, yoksulluk sınırını ise 49 bin 19 lira olarak duyurdu.

TÜRK-İŞ: "Açlık sınırı Ocak ayında 15 bin 48 oldu"
Yayınlanma:

TÜRK-İŞ'in 2024 yılında gerçekleştirdiği ocak ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme için 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı 15 bin 48 liraya ulaştı. Aynı aile için giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer zorunlu harcamaların dahil olduğu yoksulluk sınırı ise 49 bin 19 liraya çıktı. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 19 bin 630 lira olarak belirlendi.

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması bir önceki aya göre yüzde 4,27 oranında artarak ortalama 19 bin 630 lira oldu. Son 12 ayda gıda harcamalarındaki değişim oranı yüzde 69,76 olarak gerçekleşti. Süt, yoğurt, peynir grubunda çiğ süt fiyatlarının henüz yansıtılmamış olması nedeniyle fiyat seviyeleri aynı kaldı ancak bazı marketlerde fiyat ayarlaması yapıldığı gözlemlendi.

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller gibi ürünlerin bulunduğu grupta ise et fiyatlarında artış yaşandı. Balık fiyatlarındaki en yüksek artış dikkat çekerken, en çok tüketilen hamsinin kilogram fiyatı 120 liraya kadar çıktı. Yumurta fiyatlarında yılsonu fiyat ayarlamaları nedeniyle 20 kuruşluk bir artış gözlendi. Tavuk fiyatları ise geçen aya göre 5 lira artarak ortalama kilogram fiyatı 77 lira oldu.

Ekmeğin 200 gramı 8 lira olarak belirlenirken, tahıllar grubunda sınırlı bir artış yaşandı ve marketlerde ürün çeşitliliğinde azalma tespit edildi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.