TÜRK İŞ Başkanı Atalay'dan Ankara'da dikkat çeken asgari ücret çıkışı!

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'nın Sincan ilçesinde demir yolu işçileri tarafından düzenlenen oturma eyleminde önemli açıklamalarda bulundu.

TÜRK İŞ Başkanı Atalay'dan Ankara'da dikkat çeken asgari ücret çıkışı!
Yayınlanma:

DHA'nın haberine göre, "Vergide ve gelirde adalet" talebiyle gerçekleştirilen eylemde, Atalay, Türkiye'deki işçilerin yaşadığı zorlukları gündeme getirerek, yüksek vergiler ve hayat pahalılığına karşı tepkilerini dile getirdi.

İŞÇİLERİN DURUMU ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER

Atalay, Türkiye genelinde 7 milyon vatandaşın 12 bin TL maaş aldığını ve 17-18 milyon asgari ücretlinin 17 bin TL gelir elde ettiğini belirtti. Bu iki grup arasında toplamda yaklaşık 30 milyon kişinin bulunduğunu ifade eden Atalay, demir yolu işçileriyle ilgili geçmişte yapılan sözleşmelerin geçerliliğini yitirdiğini ve çalışanların alım güçlerinin düştüğünü vurguladı. "40 senedir böyle bir sıkıntı hatırlamıyorum" diyen Atalay, işçilerin yaşadığı ekonomik zorlukların tarihi bir boyuta ulaştığını ifade etti.

EK İŞ YAPMAK ZORUNDA KALAN İŞÇİLER

Son bir yılda enerji, savunma, demir yolu ve kara yolu işçilerinin yüzde 40'ının ek iş yapmak zorunda kaldığını kaydeden Atalay, bu durumun işçilerin gelirlerini nasıl etkilediğini gözler önüne serdi. İşçilerin çeşitli alanlarda ek iş yaparak geçimlerini sağlamaya çalıştığını belirten Atalay, "Biri pazarda çalışıyor, biri kamyonla yük taşıyor, biri düğün salonunda garsonluk yapıyor" şeklinde örnekler verdi.

ASGARİ ÜCRET VE EYLEM TALEPLERİ

Gazetecilerin asgari ücretle ilgili sorularını yanıtlayan Atalay, "Asgari ücret şubatın birinde alınıyor. Bugün asgari ücretli zor durumda mı? Evet, zor durumda" dedi. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinin zorluğuna dikkat çeken Atalay, "Ev sahibi kiraya, market peynire, kasap ete zam yapıyor. Bugünden konuşmak ne kadar doğru bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

Atalay, ayrıca asgari ücretin belirlenmesiyle ilgili iki dönemdir masada olduklarını ve asgari ücretlilerin de temsil edildiği bir komisyon oluşturduklarını aktardı. Ancak, işçilerin yüzde 99’unun sendika üyesi olmadığını ve bu durumun eylem yapma imkanlarını kısıtladığını belirtti: "İmkan olsa da asgari ücretlilerle de böyle bir eylem, miting, grev yapabilsek" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.