Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı: Türkiye afetler ülkesi!

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, “Afet dediğimiz zaman deprem algılıyoruz ancak Türkiye bir afetler ülkesi. Türkiye tüm afetleri yaşayan ve en büyük risk taşıyan ülkelerden bir tanesi. Sadece deprem değil, nehir taşkınında bile onlarca insanı kaybedebiliyoruz. O yüzden bizim birçok doğal afete hazır olmamız gerekiyor.” dedi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı: Türkiye afetler ülkesi!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla ilişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Ankara Katılımcı Yönetim Derneği (ANKADER)tarafından düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları Afet Bilincinin Artırılması Paneli bugün düzenlendi.

Ankara Kent Konseyinde gerçekleştirilen, moderatörlüğünü ANKADER Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’in yaptığı panelde, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, ANDA Arama Kurtarma Derneği Başkanı Okan Tosun ve ABB Afet İşleri Dairesi Başkanı Özkan Erel doğal afet hakkında bilgi verildi ve sahada yaşadıkları tecrübeleri anlattılar.

whatsapp-image-2024-01-25-at-18-23-32.png

ANKADER Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, Türkiye’nin kriz anlarında toplum olarak, sivil örgütlenmeleri başardığını söyleyerek, “Kriz öncesi ve sonrası neden tedbir almak için örgütlenemiyoruz?” diye sitem etti.

Şahin, Türkiye’de doğal afet (deprem, sel, baskın gibi) öncesi tedbir alınması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda vatandaşları bilinçlendirmek gerektiğini ifade etti.

whatsapp-image-2024-01-25-at-18-23-56-1.png

Savaş Zafer Şahin, afet ve bilinç kelimeleri arasında çelişki olduğundan söz etti.

TÜRKİYE AFETLER ÜLKESİ!

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar ise dünyanın 4 buçuk milyar yaşında olduğunu belirtti.

Başar, dünyanın hareket ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Yerküre tek kıtaydı. Daha sonra kıtalar ayrılmaya başladı. Milyarlarca yıl geçti. Bu neyi bize gösteriyor? Hareket var. Yerküre de hareket var, atmosferde hareket var. Hareketli bir zemindeyiz. Bu yüzden doğal afetle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bizim doğal afetlere karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bugün bizim için deprem, yarın Rize’nin bir köyünde çığ, okyanusta küçük bir adada yaşayan insanlar için baskın, sel ve hortum şeklinde gerçekleşebilir. Afet dediğimiz zaman deprem algılıyoruz ancak Türkiye bir afetler ülkesi. Türkiye tüm afetleri yaşayan ve en büyük risk taşıyan ülkelerden bir tanesi. Sadece deprem değil, nehir taşkınında bile onlarca insanı kaybedebiliyoruz. O yüzden bizim birçok doğal afete hazır olmamız gerekiyor.”

whatsapp-image-2024-01-25-at-18-23-30.png

Başar, Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun 1936 yılında kurulduğunu anımsatarak, “Federasyon ülkemize ve askeriye dağcılar (komandalar) yetiştirilmek için kuruluyor. Profesyonel anlamda bu sporu seven insanlar yetiştirilmek için federasyon kuruluyor. İşte günümüzde bu amacına ulaşmış durumda. Ülkemizin birçok şehrinde 560’a yakın dağcılık spor kulübümüz var. Bu kulüplerimizde binlerde profesyonel dağcılar bulunuyor.” diye belirtti.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.