Türkiye kredi kartı batağında: 10 ayda 30 milyar TL takip!
2024 yılının ilk 10 ayında bireysel kredilerdeki takipteki alacaklar büyük artış gösterdi. Yüksek faiz oranları ve azalan alım gücü, bireylerin borçlarını ödemekte zorlanmasına neden olurken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre bu dönemde kredi kartlarında takipteki borçların ciddi şekilde yükseldiği görülüyor.
Özellikle bireysel kredi kartı borçlarında hızlı bir artış yaşandı. Kredi kartı borçlarında takibe düşen alacakların yüzde 200 oranında artış gösterdiği, bireysel kredi kartı borçlarında takibe düşen borç miktarının 30 milyar TL’yi geçtiği bildirildi. Bu artış, bireysel kredi kartlarındaki borçların yüzde 65,2’sinin sadece bu yılın ilk 10 ayında takibe düşmesiyle dikkat çekti.
KURUMSAL KARTLARDA VE DİĞER KREDİ TÜRLERİNDE ARTIŞ
Sadece bireysel değil, kurumsal kredi kartlarında da benzer bir tablo gözleniyor. Yıl başında 3,6 milyar TL olan kurumsal kredi kartları bakiyesi, kasım ayında 7,2 milyar TL’ye çıktı. Bu artış, kurumsal kartların da kredi kartı borçlarında yüksek risk taşıdığını ortaya koyuyor.
Taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerinde de durum iç açıcı değil. Taşıt kredilerinde takibe düşen borçlar toplamın yüzde 37,5’ini oluştururken, konut kredilerinde bu oran yüzde 26,9 ve ihtiyaç kredilerinde yüzde 38,2 seviyesine ulaştı. Bu oranlar, kredi türlerinde ödenemeyen borçların arttığını gözler önüne seriyor.
TİCARİ VE KOBİ KREDİLERİNDE ORAN DÜŞÜK AMA RİSK SÜRÜYOR
Bireysel kredi borçlarında ciddi bir artış yaşanırken, ticari kredi ve KOBİ kredilerindeki artış daha düşük bir seviyede kaldı. Ticari kredilerde takibe düşen borç oranı yüzde 18,9 olarak belirlenirken, KOBİ kredilerinde bu oran yüzde 26,7 oldu. Yine de artan maliyetler ve ekonomik zorluklar, ticari ve KOBİ kredilerinin de risk altında olduğunu gösteriyor.
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE GENEL DURUM
BDDK’nın verilerine göre, bankacılık sektöründe takipteki alacaklar 2024 yılı itibarıyla 274 milyar TL’yi aşarken, bu alacakların yüzde 30’unu son 10 ayda oluşan takipteki borçlar oluşturuyor. Sektördeki nakdi kredilere oranla takipteki alacakların payı yüzde 1,71 olarak kaydedildi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.