Türkiye Uzay Ajansı'ndan merak uyandıran görüntüye dair açıklama geldi

Bu gece Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde gökyüzünde görülen ve sosyal medyada geniş yankı uyandıran meteor olayı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından da paylaşıldı.

Türkiye Uzay Ajansı'ndan merak uyandıran görüntüye dair açıklama geldi
Yayınlanma:

TUA'nın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, meteorların atmosfere girişleri sırasında oluşan renklerin çeşitli faktörlere bağlı olarak değiştiği vurgulandı.

Açıklamada, meteorların kimyasal bileşimi, hızı, Dünya atmosferinde bulunan gazlar gibi faktörlerin atmosferde parlak ve renkli görüntüler oluşturmasına etki ettiği belirtildi. Örneğin, meteorda bulunan sodyumun parlak turuncu-sarı renkler oluşturabileceği, magnezyumun yeşil veya mavi tonlarda, iyonize kalsiyumun ise mor renklerde görünebileceği ifade edildi.

Meteorların atmosfere giriş hızının da önemli olduğu vurgulanan açıklamada, daha hızlı hareket eden meteorların daha parlak ve etkileyici renkler sergileyebileceği bilgisi verildi. Atmosferdeki farklı gazların, meteor materyaliyle etkileşime girerek belirli renkleri yayabildiği de açıklamada yer aldı. Özellikle oksijen ve azot atomlarının kırmızı renkler oluşturduğu belirtildi.

Meteoridin boyutunun da gökyüzünde oluşturduğu etkiyi belirlediği ifade edilen açıklamada, daha büyük meteoridlerin daha yoğun renkler ortaya çıkarabileceği bilgisi paylaşıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.