Türkiye ve Azerbaycan'dan öneli doğal gaz anlaşması!

Türkiye-Azerbaycan Doğal Gaz Alanında İş Birliği Anlaşması bugünkü imza töreniyle gerçekleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye-Azerbaycan arasındaki anlaşma ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Türkiye ve Azerbaycan'dan öneli doğal gaz anlaşması!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan doğal gaz işbirliği anlaşmasının ilişkilerinin yeni bir boyuta taşıdığını vurguladı. Bayraktar, Türkmenistan doğal gazının Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması için yapılan mutabakatın önemine dikkat çekti.

İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Azerbaycan Doğal Gaz Alanında İş Birliği Anlaşması İmza Töreni'ne katılan Bayraktar, iki ülke arasında geliştirilen projelerin önemine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in güçlü iradelerinin işbirliğinin somut bir göstergesi olduğunu belirtti.

dogalgaz2.jpg

Bayraktar, 15 Haziran 2021'de imzalanan Şuşa Beyannamesi'nin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı daha da güçlendirdiğini ve işbirliği alanında bir yol haritası sunduğunu ifade etti. İki ülkenin diplomatik, askeri, ekonomik ve enerji alanlarında işbirliğine odaklandığını vurguladı.

Özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın dünya petrol piyasası için önemini vurgulayan Bayraktar, bu projenin Türkiye ve Azerbaycan'ın güçlü iradesiyle hayata geçirildiğini ve başarıyla işlediğini belirtti. Ayrıca, Türkmenistan doğalgazının Türkiye'ye ulaştırılması konusunda da anlaşmaya varıldığını açıkladı.

DOĞAL GAZ İŞ BİRLİĞİ GENİŞLEYECEK

Anlaşma kapsamında, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki doğal gaz işbirliğinin 2030'a kadar genişletilerek, Azerbaycan doğal gazının Türkiye'ye ulaştırılması ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Türkmenistan doğal gazının da Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye taşınması öngörülüyor.

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov da Türkiye ve Azerbaycan arasındaki işbirliğinin Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı sağladığını belirterek, imzalanan anlaşmanın iki ülkenin uzun vadeli projelerinin hayata geçirilmesine yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.