Türkiye’de bir ilk
Türkiye’de ilk olarak Samsun’da açılacak “Cerrahi Aletler Meslek Lisesi”, 2017-2018 eğitim-öğretim sezonunda eğitim hayatına başlayacak
Samsun Valisi İbrahim Şahin, 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde Samsun’da Cerrahi Aletler Meslek Lisesi’ni açacaklarını söyledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte meslek liselerinin daha etkin hale gelmesi için çalışmalara ağırlık verdiklerini belirten Vali Şahin, “Cerrahi aletler şehrimizde çok öne çıktığı için de Cerrahi Aletler Meslek Lisesi’nin açılışı konusunda Milli Eğitim Bakanımıza bu konuyu aktardığımızda çok ilgi gösterdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarımız ile de bu konuyu değerlendirdik. Bakanlığımız çok hızlı hareket edip, ilgili genel müdürünü Samsun’a gönderdiler. Biz Cerrahi Aletler Meslek Lisesi’nin açılışını 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde açmayı düşünürken, Bakanlığımızdaki ilgili genel müdür bizi arayarak ‘Okulun açılışını yapalım, oraya bir müdür tayin edelim. En azından okul binasını, araç ve gereçlerini belirlesin’ diye bize bugün söyledi. Bu benim çok hoşuma gitti ve bu işi ne kadar ciddiye aldıklarını gösteriyor” dedi.
ELİMİZ SÜREKLİ ÜSTLERİNDE OLACAK
Cerrahi Aletler Meslek Lisesi için Milli Eğitim Bakanlığından tam destek aldığını ifade eden Vali Şahin, “Özellikle Cerrahi Aletler Meslek Lisesi’nin açılışında Milli Eğitim Bakanlığının tavrı takdire şayandı. Kendileri ile görüştüğümüzde bakanlıktan ilgili arkadaşları göndereceklerini ve müfredatı bizim belirlememizi istediler. Bu çok alışageldiğimiz bir devlet yönetimi değildi. Genelde bize ‘şu alanlarda yapacaksanız, şu bölümlerin dışında açamazsınız’ derlerdi. Bırakın bölüm açmayı, bir bölümde bir alanda okulun açılmasını sağladıkları gibi derslerin ve müfredatın oluşturulmasını dahil bize bıraktılar.
Milli Eğitim Müdürlüğü ile Medikal Sanayi Kümelenme Derneği’ndeki (MEDİKÜM) yöneticiler bir araya gelip ders programlarını da belirlediler. Bu aynı zamanda farklı bir uygulama olacak. Elimiz sürekli üstlerinde olacaklar. Öğrenciler Endüstri Meslek Liselerinde genel olarak hangi dersleri görüyorlarsa onları görecekler. Ondan sonra da cerrahi alet üretimi konusunda uzmanlaşacaklar. Bir taraftan da bu arkadaşlar staj yapıyorken, çalıştıkları fabrikada ürün ürettikçe parça başına ücret veya belli bir miktar para alacaklar. Bunu yaparken de kendilerine birer hesap numarası açacağız. Aldıkları para belki cep harçlığı olarak kendilerine verilecek. Bunun dışında okula başladığından mezun oluncaya kadar kendi hesaplarına ürettikleri işin karşılığı olan paralar yatacak. Belki okulu bitirdiklerinde iş kurabilecek kadar bir sermaye birikimine sahip olmuş olacaklar. Bu aynı zamanda örnek bir uygulama olacağı için de önemli” diye konuştu.
“DÜNYANIN CERRAHİ ALET İHTİYACI SAMSUN’DAN KARŞILANABİLİR”
Ülkenin ve dünyanın medikal alet ihtiyacının Samsun’dan karşılanabileceğinin altını çizen Vali Şahin, “Bu okuldan mezun olan arkadaşlar isterlerse 2 yıllık veya 4 yıllık mühendislikleri okuyacaklar. Hem alaylı hem de okulunu bitirmiş birer kişi olarak hayata kendilerini kazandıracaklar. Bu dünyadaki rekabetçi ortam içerisinde sağlıkçı bir yerde biz de konumlanalım, yerimizi alalım diye yaptığımız bir çabadır. Şehir hastanelerinin de açılmaya başlandığı, çok fazla medikal aletlere ihtiyaç duyacak olan ülkemize bu açığı Samsun üzerinden kapatmaya çalışırız. Bu hem ithalat kalemlerini azaltır, hem ithalatın bedellerini yurt dışına para çıkışını engeller. Biz kendi ürünlerimizi üretirken aynı zamanda şehir hastaneleri dahil olmak üzere gerek üniversite hastaneleri, gerek kamu hastaneleri, gerekse özel hastaneler burada üretilen ürünler ölçeğinde ihtiyacı Samsun karşılamış olur” şeklinde konuştu.
Okulun Samsun’un Tekkeköy ilçesi eski Kutlukent Belediye binasında eğitim vereceği öğrenildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.