Türkiye’de doğurganlık oranı dünya ortalamasının altına geriledi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye'nin doğurganlık oranının tarihsel bir dip noktaya indiğini ve dünya genelindeki ortalamanın çok altında kaldığını belirtti. Göktaş, "Dünya genelinde ortalama doğurganlık hızı 2,32 iken, Türkiye'de bu oran 1,51'e geriledi. Bu, ülkemiz için en düşük seviyedir." dedi. Ayrıca, 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranının da yüzde 10,2'yi geçtiğini vurguladı.

Türkiye’de doğurganlık oranı dünya ortalamasının altına geriledi
Yayınlanma:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Ankara'da düzenlenen "Ailenin Güçlendirilmesi ve Dinamik Nüfus Yapısı Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, nüfus artış oranındaki düşüşün Türkiye’nin demografik yapısında büyük değişimlere yol açtığını ifade etti. Bu değişimlerin ülkenin ekonomik ve sosyal yapısına önemli etkilerde bulunacağına dikkat çekerek, genç nüfusun azalması ve yaşlı nüfusun artmasının, çalışma gücü ve sosyal hizmetler gibi alanlarda zorluklar yaratacağına işaret etti.

NÜFUS POLİTİKALARINA YÖNELİK YENİ ADIMLAR

Bakan Göktaş, bu sorunun çözülmesi için çeşitli stratejiler geliştirdiklerini belirtti. Nüfus destekli politikaların geliştirilmesinin uzun ve kararlılık gerektiren bir süreç olduğunu söyleyen Göktaş, “Aileyi güçlendirme stratejileri geliştirmek için hızlı ve somut adımlar atıyoruz.” dedi. Ayrıca, Türkiye’de 1960’lardan itibaren uygulanan nüfus kontrol politikalarının bugün demografik yapıda önemli değişiklikler oluşturduğuna dikkat çekti.

Bakan Göktaş: Aile ve Gençlik Bankası'nın yeni yıldan önce hayata geçmesini bekliyoruz

DOĞUM SAYILARI VE EVLİLİK YAŞI DÜŞÜYOR

Türkiye’deki evlilik yaşı ve doğum oranlarının da düşüş gösterdiğini belirten Bakan Göktaş, ilk evlilik yaşının erkeklerde 28,3, kadınlarda ise 25,7 olduğunu ifade etti. İlk doğumda ortalama anne yaşının 27’ye yükseldiğini aktaran Göktaş, "2014 yılında 1 milyon 351 bin olan doğum sayısı, 2023’te 958 bin 408’e geriledi. 10 yıl içinde doğum oranlarında yaklaşık 400 bin azalma görüldü." dedi.

YENİ AİLE VE NÜFUS POLİTİKALARI

Bakan Göktaş, 2024-2028 yıllarını kapsayan Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde, refah, sosyal politika ve dijitalleşme gibi alanlarda önemli hedefler belirlediklerini açıkladı. Ayrıca, Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı kurarak, nüfus ve aile politikalarını daha etkin bir şekilde takip etmeye başladıklarını söyledi. Bu doğrultuda, 12 ilde doğurganlık ve anne babalık fikrine dair saha araştırmaları başlatıldığını ve toplumsal ihtiyaçlara uygun sosyal politikaların geliştirilmesinin amaçlandığını belirtti.

NÜFUS POLİTİKALARI KURULU OLUŞTURULUYOR

Göktaş, demografik yapıdaki gelişmeleri izlemek ve nüfus politikalarını etkin bir şekilde uygulamak amacıyla Nüfus Politikaları Kurulu oluşturacaklarını da açıkladı. Bu kurul, ulusal nüfus eylem planını hazırlayarak, kısa, orta ve uzun vadeli nüfus eylemleri için çalışmalar yapacak. Bakan Göktaş, "Nüfusun geleceğini şekillendirmek için atılacak adımlar, toplumsal yapıyı güçlendirecek ve ülkemizin demografik sorunlarına çözüm olacaktır." dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.