Türkiye'de gençler bunalımda: Araştırma gerçeği ortaya koydu!

OECD'nin son raporu, Türkiye'deki genç nüfusun eğitim ve istihdam alanındaki durumuna ilişkin önemli bulgular içeriyor. Rapora göre, Türkiye'de 18-24 yaş aralığındaki her üç gençten biri ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor.

Türkiye'de gençler bunalımda: Araştırma gerçeği ortaya koydu!
Yayınlanma:

Araştırmalar kapsamında ortaya çıkan bu oran, OECD ülkeleri ortalaması olan yüzde 13,7'nin neredeyse üç katı. Türk Eğitim Derneği (TED) ise bu verilere dayanarak Türkiye'deki eğitim sistemindeki eşitsizliklere ve gençlerin işgücü piyasasına erişimindeki sorunlara dikkat çekti.

Raporda, özellikle kadınların eğitim ve istihdam alanındaki durumunun daha da endişe verici olduğu görülüyor. Türkiye'de 18-24 yaş grubundaki kadınların yüzde 41,4’ü ne okuyor ne de çalışıyor. Bu oran erkeklerde yüzde 21,4 seviyesinde. OECD ortalamalarında ise bu oranlar kadınlarda yüzde 14,4, erkeklerde yüzde 13,1 olarak kaydedildi. Bu da Türkiye'deki cinsiyet eşitsizliğinin boyutunu gözler önüne seriyor.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞİYOR

Raporda, Türkiye'deki eğitim sistemiyle ilgili dikkat çeken diğer bir veri ise genç yetişkinlerin eğitim seviyesi oldu. 25-34 yaş aralığındaki bireylerin yüzde 30’unun lise mezunu bile olmadığı belirtildi. 2016'da yüzde 45 olan bu oran, 2023 yılında yüzde 30'a geriledi. Ancak bu iyileşmeye rağmen, Türkiye'de eğitimde fırsat eşitsizliği ciddi boyutlarda devam ediyor. Üniversite mezunu olan genç yetişkinler, genellikle üniversite mezunu ebeveynlere sahipken, her iki ebeveyni de lise mezunu olmayan bireylerin üniversite mezuniyet oranı oldukça düşük kaldı.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE GELİŞMELER, BÖLGESEL FARKLILIKLAR

Türkiye'de 3-5 yaş aralığındaki çocukların okul öncesi eğitime katılım oranı yüzde 48’e ulaşarak, önceki yıllara göre önemli bir artış gösterdi. Ancak, özellikle lise düzeyinde eğitime katılım oranında bölgesel farklılıklar dikkat çekiyor. 15-19 yaş aralığındaki gençlerin eğitime katılım oranı ülke genelinde yüzde 73 iken, Kuzeydoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu oran yüzde 60’ların altına düşüyor.

EĞİTİM HARCAMALARI VE SINIF MEVCUDU OECD ORTALAMALARININ GERİSİNDE

Türkiye’de öğrenci başına yapılan yıllık harcama 5 bin 425 dolar ile OECD ortalaması olan 14 bin 209 doların oldukça gerisinde kalıyor. Ayrıca, Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı da dikkate değer. İlkokulda 18, ortaokulda 14 ve lisede 13 öğrenciyle eğitim veren öğretmenler, OECD ortalamalarının üzerinde sınıf mevcutlarına sahip. Devlet okullarında ortalama sınıf mevcudu 24, özel okullarda ise 18 olarak kaydedildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.