Türkiye'de tıp dünyasında çığır açacak buluş
Enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ikinci, yoğun bakım ünitesi enfeksiyonları içinde ise ilk sırayı alan hastanede gelişen pnömoninin (zatürre) tedavipnömoninin (zatürre) tedavisi amacıyla ilk sayılabilecek ilaç geliştirdi
Egeli bilim insanlarını çalışmalarından dolayı tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Hocalarımızla gurur duyuyoruz, maddi ve manevi anlamda her zaman yanlarında olmayı sürdüreceğiz” dedi.
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalında görevli Prof. Dr. Mine Özyazıcı, Doç. Dr. Mesut Arıcı ve Ar. Gör. Dr. Aysu Yurdasiper’in öncülüğünde bir grup araştırmacı, dünyadaki enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ikinci, yoğun bakım ünitesi enfeksiyonları içinde ise ilk sırayı alan hastanede gelişen zatürrenin tedavisi amacıyla bir çalışma başlattı. Bilim insanları, TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, ilk kez netilmisin etkin maddesinin hedef bölgeye (akciğerlere) hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak ilaç taşıyıcı sistem geliştirdi.
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bir ilke imza atan Egeli buluşçuları çalışmaların yürütüldüğü laboratuvarda ziyaret etti. Buluşla ilgili bilgi alan Rektör Budak, "Başarılı hocalarımız özellikle hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinde ‘solunum yolu enfeksiyonları’ dediğimiz hastalıkların tedavisine yönelik bir formülasyon geliştirdi. Şu anda patent başvurusu yapılmış durumda olan formülasyon tescil aşamasında. Akciğerde enfeksiyonun olduğu bölgeye direkt ilacın taşınabilmesine yönelik bir işlevsel fonksiyon görecek bu formülasyonun ticarileşmesi çok önemli. Çünkü yerli ve milli bir buluş olan bu formülasyon yüksek ihracat potansiyeline sahip" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.