Türkiye'de yeni 'Akıllı Ulaşım Sistemleri' dönemi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) projesinde saha keşiflerinin ve detaylı dokümantasyon hazırlıklarının tamamlandığını açıkladı.

Türkiye'de yeni 'Akıllı Ulaşım Sistemleri' dönemi!
Yayınlanma:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi” ve “Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi” kapsamında önemli bilgiler verdi. Projenin 23 Kasım 2026'da tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Uraloğlu, saha kurulumlarının yakın zamanda başlayacağını ve yazılım geliştirme aşamasının yazılım analiz ve tasarım kabulü sonrası başlayacağını ifade etti.

İLK ETAPTA ÜÇ ŞEHİRDE KURULUM

Akıllı ulaşım sistemleri nesnelerin interneti merkez yazılımının (AUS IoT) ilk etapta Ankara, Antalya ve İstanbul Karayolları Bölge Müdürlüklerinde yapılacağını belirten Uraloğlu, “Yeni nesil iletişim teknolojileri ve protokolleri kullanılarak 30 kilometrelik bir pilot sahada haberleşme ve uyarı senaryolarının gerçekleştirileceği bir proje başlattık.” dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK: AKILLI ULAŞIM SİSTEMİ

Uraloğlu, yolda meydana gelen kazalar, duran araçlar, gizli buzlanma, yola düşen nesneler, yol yapım ve bakım çalışmaları gibi olayların tespit edilerek yol kullanıcılarına anlık bilgilendirme sağlanacağını belirtti. Yollara akıllı sinyalizasyon, kamera, yol sensörleri, görüntü işleme, olay algılama, değişken mesaj ve trafik işaretleri, meteorolojik bilgi gibi akıllı ulaşım sistemlerinin kurulacağını ve fiber ile enerji altyapı kurulumlarının da gerçekleştirileceğini söyledi.

Projenin Süresi ve Detayları

Projenin, 23 Kasım 2023’te başladığını ve yazılımın tamamlanması ile saha kurulum süresinin 24 ay, projenin işletme ve bakım süresinin ise 12 ay olduğunu belirtti.

UYDU DESTEKLİ AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ

Uraloğlu, yerli ve milli uydu haberleşme teknolojilerinin akıllı ulaşım sistemleri alanında yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi hakkında da bilgi verdi. Bu proje ile akıllı ulaşım sistemi mimarisinin Türksat uyduları ile desteklenerek veri akışının kesintisiz hale geleceğini belirtti.

İKİ ANA İŞ PAKETİ TAMAMLANDI

Proje kapsamında uydu üzerinden haberleşme sağlayabilen Ka Bant Sabit/Mobil IoT Terminal Antenlerin ve Ka Bant Kara SOTM Antenin üretimlerinin tamamlandığını ve testlerinin başarıyla geçtiğini söyledi. İkinci ana iş paketi kapsamında ise Türkiye ve dünyadaki AUS mimarileri alanında detaylı analizlerin yapıldığını ve Ulusal AUS mimarisi ve yazılımının geliştirildiğini ifade etti.

UDHAM RAPORU SONRASI HAYATA GEÇECEK

Projenin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) ile Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak sonuç raporunun ardından hayata geçirileceğini belirten Uraloğlu, projenin Türkiye’nin ulusal AUS mimarisini oluşturacağını ve yeni nesil ulaşım teknolojilerinin entegrasyonunu sağlayacağını vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.