Türkiye'de yeni bir fay hattı keşfedildi!

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğünde, Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için başlatılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Türkiye'de yeni bir fay hattı keşfedildi!
Yayınlanma:

"Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nın güncellenmesi kapsamında oluşturulan Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu, 2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif, diri fay hatlarını kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyor.

128 DİRİ FAYDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

TÜBİTAK yöneticiliğinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversitenin işbirliğiyle kurulan platform, 100 bilim insanı ve 90 araştırmacıdan oluşan bir ekip tarafından yürütülüyor. Yaklaşık 10 aydır devam eden çalışmalarda, 19 ayrı noktada 128 diri fay üzerinde araştırmalar yapılıyor. TÜBİTAK Başkanı Mandal ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

fay2.jpg

YENİ BİR FAY HATTI KEŞFEDİLDİ

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fayı üzerinde yapılan çalışmalarda 2 hendek açıldığını ve bu hendeklerde yapılan incelemelerde, Narlı fayının 6 Şubat 2023'teki depremlerde kırılmadığını tespit ettiklerini belirtti. Bunun yanında, yeni bir fay hattının daha keşfedildiğini açıklayan Sözbilir, "Depremle birlikte fayın hareketinin nasıl olduğunu görebiliyoruz. Bu harekete baktığımızda buradaki hareketin Narlı fayının hareketiyle çok fazla uyuşmadığını saptamış durumdayız. Yani farklı bir fay türü niteliğinde bir hareket gerçekleşmiş burada. Dolayısıyla Narlı fayından bağımsız bir fay burası ve bu fay Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı bir fay diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

BİLİM TEMELLİ ÇÖZÜMLER ÜRETİLİYOR

TÜBİTAK Başkanı Mandal, 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremlerin ardından yapılan paleosismolojik araştırmaların önemine değindi. Mandal, yaşanan felaketin acısını halen unutmadıklarını belirterek, geleceğe yönelik bilim temelli çözümler oluşturmak için gece gündüz çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. "2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif, diri fay hatlarının paleosismolojik haritalarını çıkarmış olacağız ve bu bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

BİLİM İNSANLARI VE ÖĞRENCİLER İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Ercan Aksoy, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden bilim insanlarının bu proje ile bir araya gelmesinin sevindirici olduğunu belirtti. Çalışmalara katılan Doktora Bursiyeri-Jeoloji Yüksek Mühendisi Büşra Yerli de, mesleğin ilk yıllarında böyle bir ekibe dahil olmanın sevincini yaşadığını ve arazide önemli işlere imza attıklarını ifade etti.

GELECEĞE YÖNELİK TEDBİRLER

TÜBİTAK Başkanı Mandal, "Bu tüm dünyanın ve ülkemizin gerçeği. Yaşanan iklim değişikliği olaylarıyla beraber bu durum daha fazla tetiklenecek. Deprem sonrasında AFAD'ın ne kadar kuvvetli çalıştığını biliyoruz ama ona ihtiyaç olmayacak şekilde gerekli önlemlerimizi bilimsel temellere dayalı almamız lazım." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.