Türkiye'nin doğal gaz depolama kapasitesi artıyor!
Türkiye, doğal gaz arz güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli önlemler almaya ve enerji alanında büyük adımlar atmaya devam ediyor.
Türkiye, doğal gaz arz güvenliğini artırmak için sıvılaştırılmış doğal gaz terminalleri ve depolama kapasitesini genişletme hedefi doğrultusunda önemli adımlar atıyor. Ülke, yıllık 50-60 milyar metreküp doğal gaz tüketimi için LNG tedarik altyapısını güçlendiriyor.
Bu kapsamda Rusya, İran ve Azerbaycan'dan gelen boru hatlarına ek olarak, Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU) ile LNG terminalleri, farklı kaynaklardan ve ülkelerden doğal gaz tedarikini mümkün kılıyor.
Türkiye'nin son 30 yılda devreye aldığı Marmara Ereğlisi, İzmir Egegaz, Hatay Dörtyol Ertuğrul Gazi, Saros FSRU ve İzmir Etki Liman gibi tesislerle dünya çapında önemli bir konuma geldiği belirtiliyor. Bu tesisler, toplam 13,4 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşılana kadar sürekli genişletilmeye çalışılıyor.
Türkiye ayrıca, Silivri ve Tuz Gölü gibi depolama tesisleriyle de arz güvenliğini destekliyor. Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin kapasitesinin genişletilerek 2028'e kadar 8,8 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.
Türkiye, yerli doğal gaz kaynaklarından faydalanma hedefiyle denizlerde arama çalışmalarını yürütüyor. Bu çerçevede, yüzer üretim, depolama ve tahliye (FPSO) gemilerinin filoya eklenmesi planlanıyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.