Türkiye'nin en ünlü sahili çöp sorunuyla cebelleşiyor!
Antalya'nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili, yaz aylarında on binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktası olmaya devam ediyor. Ancak sahile atılan sigara izmaritleri, çekirdek kabukları, cam parçaları ve diğer atıklar, çevre ve sağlık sorunlarına yol açıyor.
Sahilde güneşlenen ve denize giren tatilcilerin birçoğu, sigara izmaritlerini ve diğer atıklarını gelişigüzel şekilde kumsala bırakıyor.
''MİKROPLASTİK KİRLİLİĞE NEDEN OLUYOR"
DHA'nın haberine göre, Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Konyaaltı Sahili'nde metrekarede 100-150 arasında sigara izmariti bulunduğunu belirterek, "Sigara izmaritleri güneşten parçalanıp, kış aylarında yağış, fırtına ve dalgayla denize ulaşıp, mikroplastik kirliliğe neden oluyor." dedi. Gökoğlu, bu kirliliğin sadece görsel değil, aynı zamanda ciddi bir çevre ve sağlık sorunu olduğunu vurguladı.
''SİGARA İZMARİTLERİ İÇERİSİNDEKİ KİMYASALLAR DA DENİZE YAYILIYOR''
Sahildeki kirlilik, sadece sigara izmaritleriyle sınırlı değil. Tatilcilerin bıraktığı çekirdek kabukları, cam şişe kırıkları ve metal kapaklar da hem çevreyi kirletiyor hem de güneşlenen ve sahilde yürüyenlerin sağlığını tehdit ediyor. Gökoğlu, sahildeki kirliliğin boyutlarına dikkat çekerek, "Atılan izmaritlerin sağlığa zararı var. Sigara izmaritleri içerisindeki kimyasallar da denize yayılıyor." dedi.
Konyaaltı Sahili'nde yaşanan bu çevre kirliliği, bölge halkını ve tatilcileri bilinçli olmaya çağırıyor. Prof. Dr. Gökoğlu, herkesin sahil temizliğine katkıda bulunması gerektiğini belirterek, atıkların çöp kutularına atılmasının önemini vurguladı. Çevre bilincinin artırılması ve sahilin korunması için çeşitli kampanyalar düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Gökoğlu, "Doğayı korumak hepimizin sorumluluğunda." dedi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.