Türkiye'nin görülmesi gereken tarihi yapıları!

Türkiye, eşsiz doğal güzellikleri, zengin tarihi mirası ve çeşitli kültürel yapılarıyla dünya çapında turistlerin ilgi odağı haline geldi. İşte Türkiye'nin turistik cennetlerine dair göz alıcı bir bakış.

Türkiye'nin görülmesi gereken tarihi yapıları!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Türkiye, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle göz kamaştıran, zengin bir ülke. Her yıl milyonlarca turist, bu muhteşem coğrafyayı keşfetmek için Türkiye'ye akın ediyor. Türkiye, binlerce yıllık tarihiyle bilinmeyen birçok tarihi hazineye ev sahipliği yapıyor.

PERRE ANTİK KENTİ MUTLAKA GÖRÜLMELİ

Bu tarihi hazinelerden birini de Perre Antik Kenti oluşturuyor. Adıyaman'ın merkezine bağlı olan Örenli (Pirin) Mahallesi'nde konumlanan Perre Antik Kenti, Helenistik dönem krallıklarından Kommagene Krallığı'nın beş büyük şehrinden biri olarak dikkat çekiyor. Örenli'nin tarihi dokusunu zenginleştiren bu antik kent, kendine özgü bir yapısıyla ve zengin arkeolojik buluntularıyla ön plana çıkıyor.

perre.jpg

Perre, diğer antik yerleşimlerden farklı olarak, bölgeden herhangi bir kesme blok taşı getirilmeden dönemin mimarları ya da kent halkı tarafından bir tepe üzerindeki kayalara şekil verilerek yapıldı. Bu özelliğiyle Perre, mimari açıdan da dikkat çekici bir yapıya sahip. Perre, Türkiye'de görülmesi gereken ender alanlardan birini oluşturuyor.

prreantikkent.jpg

ULU CAMİİ'NİN RESTORESİ TAMAMLANDI

Türkiye'de ziyaret edilmesi gereken tarihi alanlardan biri de Sivas'ta yer alan Divriği Ulu Camii.

Ulu Camii, 2015 yılında restorasyon sürecine girmişti. Restorasyon çalışmaları tamamlanan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen titiz restorasyon çalışmalarının ardından eski ihtişamına kavuştu.

ulucamii3.jpg​​​​​​​

"Anadolu'nun El-Hamrası" olarak bilinen ve 800 yıllık bir tarihe sahip olan bu eşsiz yapının açılışı, 6 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans sistemiyle gerçekleştireceği bir programla kutlanacak.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde Hükümdar Süleyman Şah'ın oğlu Ahmed Şah tarafından bin 228 yılında inşa edilmiştir. Cami, 1280 metrekarelik bir alana sahipken, bitişiğinde bulunan darüşşifa 768 metrekarelik bir alanda yer alıyor.

ulucamii.jpg​​​​​​​

Bu önemli eser, mimari üslubu ve benzersiz bezemeleriyle dikkat çekiyor. Avrupalı bilim adamlarınca "Anadolu'nun El Hamra'sı" olarak adlandırılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İslam mimarisinin en önemli eserleri arasında yer alıyor. Darüşşifa taç kapısı, caminin kuzey ve batı taç kapısı ile Şah Mahfili taç kapısının eşsiz bezemeleriyle göz kamaştırıyor.

TÜRKİYE'NİN EN MODERN KÜLLİYESİ İSTANBUL'DA

İstanbul'un siluetine muazzam bir katkı sunan Büyük Çamlıca Camisi de Türkiye'de görülmesi gereken tarihi güzelliklerden. Cami, sadece dış görünümüyle değil, içinde barındırdığı çok yönlü hizmetlerle de dikkat çekiyor. Selatin camilerinin büyüklüğü ve görkemini yansıtan bir atmosfer sunan cami, aynı zamanda sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi ve İslam Medeniyetleri Müzesi gibi farklı alanlara ev sahipliği yapıyor. Bu özellikleriyle Türkiye'nin en modern külliyesi unvanını hak ediyor.

istanbul2.jpg​​​​​​​

Yüksek tavanlı ve geniş iç mekanıyla göz kamaştıran cami, ibadetin yanı sıra kültürel etkinliklere ve eğitime de ev sahipliği yapıyor.

istanbul.jpg​​​​​​​

*Fotoğraflar AA'dan alınmıştır.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum