Türkiye'nin ikinci astronotu da uzaya uçuyor: Bir dizi deney yapılacak!

Bugün, Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı araştırma uçuşuyla tarihe adını altın harflerle yazacak. Atasever, Virgin Galactic'in "VSS Unity" aracını taşıyan uçakla ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport America tesisinden havalanacak. Yerel saatle 08.30'da (TSİ 17.30), gerçekleşecek olan bu önemli uçuş, yaklaşık 1 saat 10 dakika sürecek.

Türkiye'nin ikinci astronotu da uzaya uçuyor: Bir dizi deney yapılacak!
Yayınlanma:

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de içinde yer aldığı 'Galactic 07' ekibi, ABD ve İtalya'dan toplam üç özel astronot ve iki pilot tarafından oluşturuldu. Uçuş sırasında, 'VSS Unity' taşıyıcı uçakla yaklaşık 45 bin feet yüksekliğe çıkacak ve ardından hibrit yakıtlı roket motoruyla 90 kilometre irtifaya ulaşacaklar.

DENEYLER YAPILACAK

Atasever, bu tarihi uçuş sırasında mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deney gerçekleştirecek. Astronot tulumu, deney ekipmanlarını taşıyabilmesi için özel olarak tasarlandı. Bu deneyler arasında, beyin görüntüleme, radyasyon analizi, uzayda insülin kalemi, ve vezikül analizi gibi önemli araştırmalar bulunuyor.

'Beyin Görüntüleme ve Psikolojik Analiz' adlı deney kapsamında, Atasever beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamiklerini inceleyecek. Ayrıca, uzayın psikolojik etkilerini değerlendirmek için örnekler toplanarak analiz edilecek.

UZAYDA İNSÜLİN KALEMİ TESTİ YAPILACAK

'Radyasyon Analizi' ise IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyi ile gerçekleştirilecek. Bu deney, uçuş sırasında maruz kalınan radyasyon miktarını ölçmeyi hedefliyor.

'Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space'in ortak deneyi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi ile uzay ortamındaki insülin kalemlerinin etkinliği test edilecek. Bu, gelecekte uzay istasyonlarında diyabetli bireyler için uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin önemli bir adımı olabilir.

Son olarak, "Vezikül Analizi" deneyi, biyolojik örneklerin hücre dışı veziküllerini inceleyerek uzayda yaşamın etkilerini anlamak için tasarlandı.

Bu kritik uçuş ayrıca, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın misyonunda yer alan deneylerin de tekrarlanmasına olanak tanıyacak. Bu durum, Türkiye'nin uzay araştırmalarında önemli bir ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Atasever'in uçuş öncesinde paylaşılan videolu mesajında, kolundaki Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti bayrakları dikkat çekti. Atasever, bu iki bayrağı uzayda Türk bayrağıyla birlikte taşıyacak olmanın gururunu dile getirdi ve "Tek millet, iki devlet" sözlerini vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.