Türkiye’nin ikinci Kapadokya’sı Frig Vadisi: Tarih ve doğanın büyülü buluşması

Türkiye’nin ikinci Kapadokya’sı olarak nitelendirilen 3 bin yıllık tarih mirası Frig Vadisi, benzersiz doğası ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Frig Vadisi, büyüleyici atmosferinde yükselen sıcak hava balonlarıyla hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor.

Türkiye’nin ikinci Kapadokya’sı Frig Vadisi: Tarih ve doğanın büyülü buluşması
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara’dan başlayıp Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada yer alan bu tarihi bölge, 9 yıldır UNESCO Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Doğal açık hava müzesi niteliğindeki Frig Vadisi, Friglerin tüf kayalara oyduğu evler, kaya mezarları, anıt abideler, mağaralar ve peri bacalarıyla adeta bir tarih kitabı gibi... Son yıllarda çeşitli ülkeden gelen turistlerin de yoğun ilgisini çeken Frig Vadisi, doğa ve kültür turizminin Türkiye’deki gözde rotalarından biri olarak öne çıkıyor.

1-13.jpg

TARİHİ VE DİNİ MERKEZLER

Frigya, doğa güzelliklerinin yanı sıra, Meryem Ana Kilisesi, Yazılı Kilise ve Genç İsa Kilisesi gibi tarihi yapılarıyla da dikkat çekiyor. Bizans döneminden kalma “Oyma Kilisesi” olarak da bilinen Meryem Ana Kilisesi, Anadolu’daki Hristiyanlık kültürünün önemli dini abidelerinden biri. Genç İsa Kilisesi, mimari yapısıyla ziyaretçilerin ilgisini çekerken, Yazılı Kilise ise Yunan işgali döneminde Yunan askerlerinin yazdıkları yazılarla tarihi bir belge niteliği taşıyor.

1-9.jpg

KAYALARA OYULMUŞ TARİH VE DÜNYANIN İLK APARTMANI

Frig Vadisi’nin en dikkat çeken arkeolojik eserlerinden biri de Kybele Kutsal Alanı olarak karşımıza çıkıyor. İki katlı mezar odalarından oluşan Tanrıçalı Mezar, Aslanlı Mezar ve Asiller Mezarı gibi yapılar, bölgenin tarihine ışık tutuyor.

Kayalara oyulmuş çok katlı yerleşimler ve Friglerden sonra Roma ve Bizanslılar tarafından da kullanılan Avdalaz Kalesi, bölgenin diğer önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor. Halk arasında 10 katlı olarak bilinen ancak 5 kattan oluşan bu yapı, iç merdivenlerle çıkılan odalarıyla tarihin ilk apartmanlarından biri olarak kabul ediliyor.

1-10.jpg

Midas'ın kızı Suna'nın hastalığına şifa bulmak amacıyla gittiği Gazlıgöl'ün şifalı sularından döndükten sonra yaşamına devam ettiği bu apartman, dünya tarihinin ilk apartmanı olarak önemini korumaktadır. Ayrıca, apartman içinde yer alan alaturka tuvalet, dünyanın en eski tuvaleti olma özelliğini taşıyor.

1-14.jpg

TURİST VERİLERİ VE AFYONKARAHİSAR’IN TURİZM HEDEFLERİ

Afyonkarahisar, 2023 yılında 721 bin 710 yerli ve 31 bin 582 yabancı turisti ağırladı. Aynı dönemde şehirde toplamda 1 milyon 588 bin 579 geceleme gerçekleşti. 2024 yılı ocak-mart aylarında ise 179 bin 718 yerli ve 4 bin 770 yabancı turist şehri ziyaret etti. Bu dönemde toplamda 385 bin 199 geceleme yapıldı. 2024 yılı boyunca en çok turist Güney Kore’den gelirken, onu Romanya, Almanya, Rusya ve Fransa izledi.

1-11.jpg

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, şehirdeki turizm hareketliliğini artırmak için yerel paydaşların yanı sıra uluslararası turizm acenteleri ile de işbirlikleri yapıyor.

Vali Yiğitbaşı, “2024 yılında Afyonkarahisar’da 2 milyon turist ve 4 milyon konaklama bekliyoruz. Afyonkarahisar, tarih, doğa, gastronomi, termal ve zafer turizminin ülkemizdeki en önemli merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Afyonkarahisar’a hak ettiği değeri verebilmek için Zafer Kalkınma Ajansı ve bölgedeki seçkin otel zincirleri ile çalışmalarımız devam ediyor. Çinli turizm acenteleri ile ortaklıklarımız gelişecek. Afyonkarahisar’ın hak ettiği turizm potansiyeline kısa sürede kavuşacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

1-12.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.