Türkiye’nin ilk Devlet Başkanı
Merakla beklenen seçimler ona erdi ve Türkiye’de resmen yeni bir dönem başladı. Başbakanlık sistemi tarihe karışırken Cumhurbaşkanlığı Sistemi hayata geçti. Seçmenler, Türkiye genelinde kurulan 180 bin 65 sandıkta oylarını kullandı.
Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde oy verme işlemin sona ermesinin ardından açıklanan seçim sonuçlarına göre Cumhur İttifakı önderliğinde seçimlere giren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52 oyla Türkiye’nin ilk ilk Devlet Başkanı oldu.
Merakla beklenen seçimler ona erdi ve Türkiye’de resmen yeni bir dönem başladı. Başbakanlık sistemi tarihe karışırken Cumhurbaşkanlığı Sistemi hayata geçti. Seçmenler, Türkiye genelinde kurulan 180 bin 65 sandıkta oylarını kullandı. Yurtdışında yaşayan gurbetçiler, Türkiye'nin dört bir yanındaki vatandaşlar ve liderler sandık başına giderek cumhurbaşkanı adayı ve partisine oy verdi.
İLK DEVLET BAŞKANI
Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim yasaklarını kaldırması ve sandıkların açılmaya başlamasının ardından Cumhur İttifakı Türk milletinin bir kez daha teveccühüne mazhar oldu. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 16 yıllık iktidarında Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak 5 yıllığına Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Devlet Başkanı oldu.
6 ADAY YARIŞTI
Cumhurbaşkanı seçiminde 6 aday yarıştı. AK Parti ve MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran ve gerekli 100 bin imzadan fazlasını toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cumhurbaşkanı olabilmek için yarıştı.
600 MİLLETVEKİLİ İÇİN OY KULLANILDI
Vatandaşlar, bu seçimde 550 yerine 600 milletvekili için oy kullandı. Seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katıldı. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girdi. Siyasi partilerin ittifak yaparak, seçime katılmasına olanak tanıyan yeni yasa değişikliği sayesinde ittifaklar da kuruldu. AK Parti ve MHP Cumhur İttifakı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise Millet İttifakı adı altına oy pusulasında yer aldı. HDP ise herhangi bir ittifaka dahil olmadı.
MUHARREM İNCE’YE MEMLEKET ŞOKU
Cumhurbaşkanı adaylarının memleketlerindeki sandıklarda en büyük sürpriz Muharrem İnce’nin memleketi Yalova’dan geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yalova’da yüzde 52 oy alırken, Muharrem İnce 39 ancak oy alabildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan memleketi Rize’de yüzde 78 oranını yakalarken, Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 68 oy olarak alarak yarışta rakiplerine sandıkta büyük fark attı.
ANKARA ERDOĞAN DEDİ
Merakla beklenen Ankaralı seçmenin iradesi sandığa Cumhur İttifakı lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine yansıdı. 11 bin 292 sandıkta oy kullanan Ankaralılar Recep Tayyip Erdoğan’a 53.18, Muharrem İnce’ye 34.4, Meral Akşener’e 9.28, Selahattin Demirtaş’a 1.99, Temel Karamollaoğlu’na 0.95 ve Doğu Perinçek’e ise 0.21 oranında oy vererek sandıktaki tercihlerini kullanmış oldu.
ANKARA’NIN PARTİLERE GÖRE VEKİL DAĞILIMI
24 Haziran seçimlerinde Başkent Ankara 36 milletvekilini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderdi. Cumhur İttifakı 21 milletvekili yollarken, Millet İttifakı 14 milletvekili gönderdi. HDP ise 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi 24 Haziran seçimlerinde de 1 milletvekilini meclise gönderdi. Milletvekili dağılımına göre ise AK Parti 16, MHP 5, CHP 10, İYİ Parti 4 ve HDP 1 milletvekili çıkarmış oldu.
1 KASIM SONUÇLARI
1 Kasım seçimlerinde Başkent Ankara 32 milletvekilini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndermişti. AK Parti %48.80 oranı ile 16, MHP %14.20 ile 4, CHP %30.80 ile 11, HDP ise %4.05 oranı ile 1 milletvekili çıkarmıştı.
ÇOĞUNLUK CUMHURUN
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Ankara’dan toplamda 36 milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girme şansını yakaladı. En çok milletvekilini Meclise yollayan Cumhur İttifakı toplamda 20 milletvekilini meclise yollarken AK Parti %40.08 oranı ile 15, MHP %13.27 oranı ile 5 Milletvekilini Ankara’dan meclise gönderdi. Millet İttifakı ise toplamda 15 milletvekilini meclise gönderirken CHP %26.34 oranı ile 10, İYİ Parti % 12.35 oranı ile 5 milletvekili çıkarırken, HDP bağımsız olarak %6.07 oranı ile 1 milletvekilini meclise göndermiş oldu.
ANKARA'DA MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI
Ankara 1. Bölge’den 13 milletvekili meclise gönderilecek. İşte AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti Saadet, HDP oy oranlarına göre AK Parti yüzde 37.2 ile 6, CHP yüzde 43.5 ile 6, İP yüzde 9.2 ile 1 milletvekili, HDP %6.07 ile 1 milletvekili; Ankara 2. Bölge 11 milletvekilini meclise gönderecek. Verilen tahmini oranlara göre AK Parti yüzde 53.7 ile 7, CHP %20.7 ile 2, MHP %9.8 ile 1, İP yüzde %11.1 ile 1 milletvekili; Ankara 3. Bölge 12 milletvekili vekili meclise göndermeyi garantiledi. AK Parti 6, CHP 3, MHP 1 İP yüzde 11.2 ile 2 milletvekili çıkarıyor.
VEKİLLER BÖLÜŞÜLDÜ
1 Kasım seçimlerinde Kırıkkale 3 milletvekilini AK Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndermişti. 24 Haziran seçimlerinde ise Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın aldığı oylara göre Kırıkkale AK Parti % 43.44 oranı ile 1, MHP %24.73 oranı ile 1, CHP ise %15.21 oranında almış olduğu oylar ile 1 milletvekilini meclise göndermeyi garantiledi. 24 Haziran seçimlerinde AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi üç milletvekilin bölüşerek meclise birer temsilci gönderdi.
1 AK PARTİ, 1 CHP
Kırşehir’de gerçekleşen 1 Kasım seçimlerinde %50.66 oranında almış olduğu oy ile AK Parti 2 milletvekilini meclise göndermişti. 24 Haziran seçimlerinde ise durum 1-1 olarak değişti. AK Parti’nin almış olduğu % 40.91 oy oranı ile meclise 1 vekil göndermeyi garantilerken, Kırşehir’de 16 sene sonra bir ilk gerçekleşti. CHP %25.80 oy oranını yakalayarak Kırşehir’den 1 milletvekilini meclise göndermeyi garantilemiş oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.