Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu yola çıktı!

Ankara'dan ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne gönderilecek olan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, bugün düzenlenen törenle yola çıktı.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu yola çıktı!
Yayınlanma:

Mürted Hava Meydanı'nda saat 12.00'de gerçekleştirilen uğurlama törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katıldı. Törende Uraloğlu ve Kacır'ın ortak bir açıklama yaparak Türksat 6A'nın Türkiye için önemine değinmeleri bekleniyor.

Törenin ardından Türksat 6A, Antonov AN-124 tipi kargo uçağıyla ABD'ye gönderildi. Uydunun yaklaşık 1 gün sürecek hava yolculuğunun ardından Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki Space X tesislerinde fırlatma prosedürleri başlatılacak. Türksat 6A'nın 8-15 Temmuz 2024 tarihleri arasında yörüngesine fırlatılması planlanıyor.

YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE YERLİ KATKI

Türksat 6A Projesi'nde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜRKSAT AŞ müşteri kurum olarak, TÜBİTAK UZAY proje yönetici kurum olarak, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH firmaları ise proje yürütücü kurumlar olarak görev aldı. Türksat 6A, yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranıyla Ankara'da TUSAŞ'taki USET'te Türk mühendisleri tarafından üretildi.

uraloglu.jpg

42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak olan Türksat 6A, 7,5 kilovat güce sahip olup 4 bin 250 kilogram ağırlığında. Türksat 6A ile mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeler Türksat'ın kapsama alanına girecek. Bu genişleme ile Türksat uydularının ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak.

HEDEF UYDU İHRACATÇISI KONUMUNA YÜKSELMEK

Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle birlikte Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artması hedefleniyor. Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye'nin, Türksat 6A tecrübesinin ardından uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi de öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.