Türkiye'nin orman varlığı artıyor mu azalıyor mu? Ankara'da durum ne?
Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'deki orman varlığı geçen yıla göre artış gösterirken Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, iklim değişikliğine bağlı çıkan orman yangınlarının daha geniş sahaları etkisi altına aldığını ve ormanlık arazilerin büyük şehirlerde yok denilecek kadar azaldığını vurguladı.
DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'deki orman varlığı geçen yıla oranla 118 bin hektar artış ile 23 milyon 363 bin 71 hektar oldu. 2022 yılında orman varlığı 23,2, 2023 yılında ise 23,3 idi.
Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara ise ülke genelinde gerek imar gerekse aşırı sıcaklıklar dolayısıyla ormanlık arazilerin azaldığını, Ankara'da ise binlerce dönüm arazinin yok edildiğini ifade etti.
"KENTİN ASIL DOKUSU BOZULDU"
Özkara, "Bizlere Atatürk'ten miras olan Atatürk Orman Çiftliği'nin 103 bin dönümlük arazisinden sadece 32 bin dönüm kaldı. Bu 32 bin dönüm ise geçirilen yollarda 15-16 parçaya bölündü. 103 bin dönüm arazi korunarak Ankara'nın özlem duyduğu bir botanik park oluşturulabilirdi. Başkentlilere nefes alınabilecek bir alan yaratılabilirdi." diye konuştu.
Başkent'te hava kirliliğinin, yapısal sorunların artan nüfusla birlikte daha da karmaşık hale geleceğini söyleyen Özkara, "Şehrin potansiyelini, benimsenmiş geçmişindeki örf, adet ve yapısal değerleri yıkıldı, kentin asıl dokusu bozuldu. Hantallaşmış bir kentin sorunlarını çözmek de zorlaşıyor. Önümüzdeki dönemde Ankara'da bir doğal parkın yapılma hedefini önemsiyoruz. Bugün sadece kentlere değil bütün doğal varlıklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"ORMANLAR DOĞANIN BEKÇİSİDİR"
İklim değişikliğine vurgu yapan Özkara, orman yangınlarındaki artışa dikkat çekerek, "İklim değişikliğine bakıldığında, normalde 8 bin-9 bin hektar olan yangın ortalaması 2021 yılında 140 bin hektar saha yandı. Bunlar, iklim değişikliğinin hava hareketleriyle, ortalama sıcaklığın artmasıyla yaşattığı sıkıntılardır. Yine sel felaketleri de iklim değişikliğinin en büyük göstergeleridir. Yıllık yağış Türkiye'de 660 milimetredir. Metrekareye düşen yağış yoğunluğu arttı ve bütün mekanizmalar tıkandı. Bu felaketlerle baş edebilmek için, şiddetini düşürebilmek için çalışmalar yürütülmelidir. Bu konu, büyük bir önem arz ediyor. Ormanlar doğanın bekçisidir. Sel felaketlerini düzenler, etkisini azaltır. Ormanları korumakla aslında yaşam alanlarınızı korursunuz." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.