Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarına BM ödülü!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) orman yangınlarıyla daha etkin mücadele için kullandığı yapay zeka destekli "Karar Destek Sistemi"nin, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin düzenlediği yarışmada "çevre" kategorisinde ikinci olduğunu duyurdu.

Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarına BM ödülü!
Yayınlanma:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yazılı açıklamasında Türkiye'nin orman yangınlarına karşı hassas bir bölgede bulunduğunu ve OGM'nin yangınla mücadele için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti. Yangınlarla mücadelede hava ve kara güçlerinin yanı sıra teknolojik yeniliklerden de yararlandıklarını ifade eden Yumaklı, yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen "Yangın Karar Destek Sistemi"nin 2022'den beri kullanıldığını hatırlattı.

ULUSLARARASI YARIŞMADA BÜYÜK BAŞARI

Yumaklı, yangınla mücadelede büyük kolaylıklar sağlayan sistemin BM'ye bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından Cenevre'de düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi'nde "çevre" dalında ödül aldığını belirtti. Dünyanın dört bir yanından gönderilen 1049 projeden 360'ının çevrim içi oylama için aday gösterildiğini ve 2 milyondan fazla oy kullanıldığını belirten Yumaklı, OGM'nin sisteminin ikinci olarak ödül aldığını söyledi.

KARAR DESTEK SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Karar Destek Sistemi, yangın çıkma ihtimalini tahmin ediyor, yangın çıkış sebebini belirliyor, yangın davranışlarını öngörüyor ve olası yangınlara karşı müdahale yöntemlerini belirliyor. Anlık meteorolojik, coğrafi ve orman verilerini kullanarak, coğrafi bilgi sistemi ve yapay zeka tabanlı orman yangını modelleme ve karar destek sistemi oluşturuluyor. Sistem, yangın anında canlı ve anlık meteorolojik verilerle arazi ve orman yapısını analiz ederek ekiplerin hızlı ve etkin müdahale etmesini sağlıyor.

Sistem, Türkiye genelindeki ormanların ve arazilerin yapısını, ekiplerin anlık konumunu ve meteorolojik verileri bünyesinde anlık olarak işleyerek olay anında bilgi sağlıyor. Yönlendirilecek ekiplerin sayısı, yönleri, su takviyesi yapacakları yerler ve gerekli ekipmanlar konusunda uyarıda bulunuyor. Ayrıca, en yakın ekiplere görev emri gönderip, navigasyonlarıyla konum paylaşarak olayla ilgili bilgilendirme yapabiliyor.

YUMAKLI’DAN TEŞEKKÜR MESAJI

Yumaklı, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Karar Destek Sistemi'nin başarısından dolayı emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Yangın anında karar vermede ekiplerimize destek olan sistem sayesinde daha etkili ve yerinde müdahale yapma imkanına kavuştuk. İlerleyen süreçte bu yazılımı geliştirip daha kısa sürede daha az zayiatla yangınları söndürebilme imkanına kavuşmuş olacağız. Tüm mesai arkadaşlarımı kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.