Türkiye’nin sedir ağacıyla sauna sektörüne damga vuran isim: Aydın Özmen!
Ankara Siteler'de 1996'dan bu yana sauna üretimi yapan Aydın Özmen, sektöre olan ilgisini ve yıllar içinde kazandığı deneyimlerini anadolugazete.com.tr’ye aktardı.
ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Sauna Türkiye'de son yıllarda çokça popülerleşip yaygınlaşmaya devam ederken 29 yıldır ahşap işinde kendini geliştiren Aydın Özmen, saunanın henüz doğru bir kullanım alışkanlığı kazanılmadığını söyledi. Özmen, Türkiye'nin yerli ahşabı olan Sedir Ağacından övgüyle bahsetti. Ahşap işçiliğiyle uzun yıllardır uğraşan Aydın Özmen, kendine has bilgi birikimiyle saunaya bambaşka bir anlam kazandırdığını belirtti.
İlk olarak merdiven, basamak, laminant, parke ve teras kapama gibi ahşap ürünlerin imalatıyla meslek hayatına adım atan Aydın Özmen, ahşap işçiliğine duyduğu ilgiyi sauna üretimine yönlendirdi. "Çalıştığım yerde bir abim vardı, bana her zaman 'Ne iş yaparsan yap, rekabetin az olduğu alanı seç,' derdi. Ben de bu öğüdü dinledim. Saunada büyük bir potansiyel gördüğüm için bu işe başladım" diyen Özmen, ilk zamanlarda sauna ve buhar odası imalatına nasıl yöneldiğini bu sözlerle anlattı.
Ahşap malzemelere aşina olmasının avantajını kullandığını ifade eden Özmen, sektördeki hızlı yükselişini bu yetkinliğine bağlıyor. Aydın Özmen, "Ahşap işçiliği üzerine yılların birikimiyle saunaya geçiş yaptım. Böylece ahşap sektöründe tecrübelerimi kullanarak sektörde hızla kalıcı bir yer edindim" diyerek işine olan bağlılığını dile getirdi.
EN İDEAL AĞAÇ TÜRÜ: TÜRKİYE'NİN SEDİR AĞACI
Sauna imalatında en önemli konulardan birinin malzeme seçimi olduğunu belirten Özmen, özellikle Türkiye’nin Antalya Elmalı bölgesinde yetişen Sedir Ağacının bu alanda en ideal seçeneklerden biri olduğunu söyledi. Aydın Özmen, "Sauna için yurt dışından, genelde Aspen ya da Ayos ağaçları isteniyor ama benim görüşüm Sedir ağacının çok daha uygun olduğu yönünde. Elmalı sediri, sauna içinde ısının etkisiyle eşsiz bir aroma yayıyor. Bu ağaç parfüm gibi bir etki bırakıyor; saunaya giren biri için unutulmaz bir deneyim sunuyor" dedi.
ALTERNATİF AĞAÇ TÜRÜ AKDENİZ KIZILÇAMI
Sedir ağacının yalnızca sağladığı aroma değil, dayanıklılığı ile de sauna için ideal olduğunu vurgulayan Özmen, "Akdeniz kızılçamı gibi alternatif ağaçlar da kullanıyoruz, ancak sedir ağacının verdiği hissi başka hiçbir ağaç veremiyor. Fakat fiyat farkı nedeniyle bu ağacı yılda sadece iki veya üç sauna için kullanabiliyoruz. Bu ağaç, bilen kişiler tarafından özel olarak tercih ediliyor" şeklinde açıkladı.
"TÜRKİYE’DE SAUNA KÜLTÜRÜNÜN GELİŞMESİ GEREKİYOR"
Sauna imalatçısı Aydın Özmen, saunanın Türkiye’de henüz tam anlamıyla doğru bir kullanıma sahip olmadığını şu sözlerle anlattı: "Yıllar önce saunanın faydalarını çok az kişi biliyordu. Şimdi daha fazla bilinse de doğru bir kullanım alışkanlığı gelişmedi. Mesela bazen müşterilerimin saunayı çamaşır kurutma odası olarak kullandığına şahit oluyorum ve inanamıyorum. Sauna sahibi 90 derecede çamaşır kurutuyor! Bence bu da Türkiye'deki sauna kültürünün gelişmesi gerektiğini gösteriyor."
Aydın Özmen, doğru kullanıldığında saunanın toksin atımından rahatlamaya kadar birçok faydası olduğunun altını şu sözlerle çizdi: "Sauna, spor yaptıktan sonra vücut yağ yakımını destekliyor, damarları genişletiyor ve eklem ağrılarına iyi geliyor. Vücutta içeriden dışarıya doğru toksinleri atan buhar ve ısı sayesinde kişi kendini yenilenmiş hissediyor."
İŞİN İNCELİKLERİ: SAUNADA KULLANILAN AKSESUARLAR VE DETAYLAR
Sauna imalatının yalnızca ahşap işçiliğiyle sınırlı olmadığını, pek çok aksesuarın da işin parçası olduğunu ifade eden Özmen, "Saunada kullanılan aplikler, kova ve kepçe gibi aksesuarların hepsini kendimiz üretiyoruz. Bu aksesuarlar saunanın işlevselliği için çok önemli" dedi. Sobanın ise bazı durumlarda ithal olarak temin edildiğini belirtti.
"TÜRKİYE'NİN SEDİR AĞACI, SAUNA İMALATINDA ÖNE ÇIKIYOR"
Son olarak, Türkiye’deki sedir ağacının dünya çapında sauna sektöründe önemli bir yere sahip olabileceğini ifade eden Özmen, bu değerin daha çok tanıtılması gerektiğini düşünüyor. Özmen, "Türkiye’de, özellikle Akdeniz bölgesindeki sedir ağacı eşsiz özelliklere sahip. Yurt dışında da Türkiye sediri tanıtıldıkça rağbet artacaktır. Bu değeri uluslararası alanda tanıtmak lazım" diyerek Türkiye'nin sauna kültüründe de kendine has bir yere sahip olması gerektiğini savundu.
"USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ BİTTİ"
Yılların tecrübesine rağmen sektörde usta-çırak ilişkisini sürdürmenin zorlaştığını belirten Özmen, "Bu işin son jenerasyonu biziz. Usta-çırak ilişişi bitti. Artık gençlerin ilgisi yok. Belki birkaç yıl sonra sauna imalatını Suriyeli, Afganlı mülteciler yapacak. Bu sektörün yeni çıraklar yetiştirmesi gerekiyor ama maalesef bu gelenek sona eriyor" diyerek sektörün geleceği hakkındaki endişelerini dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.