Türkler Gazze’de kaç kez savaştı?

Filistin, özellikle de Gazze hep cazipti. Haçlı Seferlerinde de hedefteydi. Osmanlı ordusu Gazze’de çok savaşlara girdi. En sonunda ne oldu bakalım…

Türkler Gazze’de kaç kez savaştı?
Yayınlanma:

DEĞERLENDİRME: DURSUN ERKILIÇ

Önce şunu bilmekte fayda var: Gazze tarih içinde hep önemliydi. Haçlı seferlerinin de hedefindeydi Napolyon’un da. Ona göre Gazze, “Asya’nın Kapısı”ydı.

Sizleri bugünden düne, taa 1516 yılı Gazze’sine götürmek, oradan da 1917 yılına getirmek ve nihayetinde yeniden bugün bombalar altında ölümü / yıkımı yaşayan Gazze’ye intikal ettirmek istiyorum.

gazzedursun.jpg

HAN YUNUS MUHAREBESİ

1516’da yaşanan Gazze Muharebesi ya da Han Yunus Muharebesi, Osmanlı ordusu ile Memlük ordusu arasında olmuş ve alınan zafer Osmanlı’ya Suriye, Filistin / Kudüs yolunu açmıştı… Memlükler, Malatya’dan Filistin’e kadarki topraklarını Osmanlı’ya bırakmıştı.

Bu olaydan sonra da pek çok savaş yaşandı…

BİRİNCİ GAZZE MUHAREBESİ

26 Mart 1917; Birinci Dünya Savaşı yılları… Filistin yine savaş yeriydi. Büyük Britanya güçleri, yani İngilizler sekiz aylık zorlu bir mücadelenin ardından Osmanlı kuvvetlerini Sina Yarımadası’ndan püskürtmeyi başardı…

İKİNCİ GAZZE MUHAREBESİ

17 Nis 1917 - 19 Nis 1917… Birinci Dünya Savaşı devam ederken Filistin’in güneyinde yaşanan muharebedir ve yine Büyük Britanya ordusunun Gazze-Beerşeba hattındaki Osmanlı savunmasını kırmaya yönelik ikinci saldırıdır.

ÜÇÜNCÜ GAZZE MUHAREBESİ

30 Ekim 1917… Mustafa Kemal Paşa İstanbul’a döndükten yaklaşık üç ay sonra İngilizler 100 bini aşkın askerlerle taarruza geçerek Üçüncü Gazze Muharebesini başlatır. Galip gelince 7 Kasım’da Gazze’yi, 16 Kasım’da da Yafa’yı işgal ederler.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.