TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Güler, 'sertifikalı tohum' tartışmalarına açıklık getirdi!

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, sertifikalı tohumluk hakkında kamuoyunda dolaşan yanlış bilgilere karşı önemli açıklamalarda bulundu. Güler, sertifikalı tohumların tarla ve laboratuvar kontrolleri yapılarak fiziksel, genetik ve biyolojik değerleri kontrol edilen, belgelendirilmiş tohumlar olduğunu belirtti.

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Güler, 'sertifikalı tohum' tartışmalarına açıklık getirdi!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye'de tohumculuk sektörü her geçen gün büyüme kaydederken siyasi isimlerden de çiftçilere destek çağrıları devam ediyor. Son olarak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Ankara Polatlı'da çiftçilerle bir araya gelerek hububat alım fiyatlarını eleştirmişti.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, röportajın ilk kısmında tohumculuk sektöründeki gelişmeleri değerlendirerek, sektörün 2023 yılında dış ticaret hacminin 793 milyon dolara ulaştığını belirtmişti. Bu bölümde ise Güler, ülkede çokça tartışmaya neden olan 'sertifikalı tohum' üzerine değerlendirmede bulunarak, "Sertifikalı tohumun çimlenme oranı yüksektir. Bu nedenle sertifikasız tohuma göre daha az kullanılır. Üniform (yeknesak) bir ürün sağlanır ve kültürel işlemler ve hasat kolaylaşır. Sertifikalı tohum sertifikasız tohuma göre daha fazla verim ve kaliteye sahiptir." dedi.

"HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ AÇISINDAN ÖNEMLİDİR"

Güler, devletin gıda güvenliğini sağlamak amacıyla sertifikalı tohumların kullanımını teşvik ettiğini belirterek, "Bu nedenle daha yüksek verimli, daha kaliteli, hastalıktan ari tohum kullanılmasını ve bu şekilde üretimin artmasını istemektedir. Devlet sertifikasız tohum kullanılmasını temel olarak iki sebepten yasaklamıştır; Ne olduğu bilinmeyen, verim ve kalite güvencesi olmayan tohumların kullanılmasıyla üretimin ve dolayısıyla çiftçinin zarar görmesini engellemek ve böylece ülkenin üretiminin düşmemesini sağlamak. Bu nedenle sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaşması hem üretici hem tüketici açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.

untitled-1-002.jpg

İDDİALARI TEK TEK AÇIKLADI

Güler, kamuoyunda sertifikalı tohumlar hakkında yanlış bilgilendirmeler olduğunu belirterek, bu iddialara açıklık getirdi:

İddia 1: "Sertifika patent demektir, tohum patentlenemez."

Güler, sertifikanın patent anlamına gelmediğini ve tohumların patentlenemeyeceğini ifade ederek, sertifikasyon sisteminin, kayıt altına alınan çeşitlerin genetik ve fiziksel safiyetini koruma amacı taşıdığını belirtti.

İddia 2: "Sertifikalı tohum ithal tohumdur."

Sertifikalı tohumların ithal edildiğini ancak yerli üretim sertifikalı tohumların da bulunduğunu vurgulayan Güler, ülkemizde sertifikasız tohum pazarlamasının yasak olduğunu ve sadece üreticilerin kendi ihtiyaçları kadar tohumları mübadele etmelerine izin verildiğini belirtti.

İddia 3: "Sertifikalı tohumların kullanımı biyoçeşitliliğin azalmasına neden olmaktadır."

Güler, sertifikalı tohumların kullanımının biyoçeşitliliği tamamen azaltmadığını, yerel çeşitlerin ekiminin azalabileceğini ancak bu konuda yerel çeşitlerin kayıt altına alınması yönetmeliği ile iyileştirmeler yapıldığını ifade etti. Ayrıca, Güler, bu çeşitlerin korunması için devletin sağlayacağı desteklerle sakıncaların ortadan kaldırılabileceğini belirtti.

DEVAMINDA...

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Güler, röportajın devamında, tarımsal üretimde yerli tohum kullanımı ve ithal edilen tohumlar hakkında değerlendirmede bulunacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.